Αυτή η συνταγή για σάλτσα κιμά, εκτός από το ότι κρύβει αρώματα της Ανατολής χάρη στην κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο είναι η εκδοχή που ετοιμάζω όποτε κάνω φαγητό που περιλαμβάνει σάλτσα κιμά. Αυτήν την φορά την βάλαμε πάνω από ταλιατέλες (άλλες φορές πάνω από μακαρόνια κοχύλια) αν και θα μπορούσε να συνοδεύει αυγά μάτια, να χρησιμοποιηθεί για το παστίτσιο, το πατατάτο, τον μουσακά ή το Sheperd’s pie. Η σάλτσα κιμά «αλά πολίτα» ετοιμάζεται ως εξής…
Τρόπος Παρασκευής:
Ξεκινάω γυρνώντας πρώτα το κρεμμύδι στο λάδι (σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία) κι αφού πάρει χρώμα και μαλακώσει,
προσθέτω τον κιμά.
Γυρνάω και τον κιμά στο λάδι (σε δυνατή θερμοκρασία) μέχρι να πιεί τα υγρά του και να σκουρύνει σε χρώμα, για περίπου 10’. Παράλληλα με ένα πιρούνι διαλύω τον κιμά, να μην σχηματίζει γρομπαλάκια.
Κατόπιν προσθέτω τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο, την ζάχαρη, τις αλεσμένες ντομάτες, την πάστα ντομάτας, τα σκόρδα κι ανακατεύω να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μόλις πάρουν μία καλή βράση προσθέτω και το τριμμένο καρότο κι αφού βράσει κι αυτό χαμηλώνω την φωτιά (3/9) και σιγοψήνω το κιμά για περίπου 45’ με κλειστό καπάκι.
Όταν πια ο κιμάς είναι έτοιμος κι η σάλτσα έχει δέσει, προσθέτω το ελαιόλαδο να πάρει κι αυτό 1-2 βράσεις, δοκιμάζω την γεύση κι αποσύρω το σκεύος από την φωτιά.
Φροντίζω ν’ αφαιρέσω τα ολόκληρα σκόρδα, προτού σερβίρω τον κιμά πάνω από μακαρόνια ή όπως αλλιώς επιλέξω.
Και την επομένη, αν τυχόν έχει περισσέψει σάλτσα κιμά θα φαγωθεί σίγουρα με αυγά μάτια.
Καλή επιτυχία και καλή μας όρεξη!