Σπιτική πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα (Nutella)

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού με σοκολάτα (Nutella)

600 ml
Ποσότητα
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Αν και δεν είμαι φίλη της πραλίνας φουντουκιού με λιωμένη σοκολάτα, καθώς σαν παιδί δεν «έμπαινε» στο σπίτι μας ούτε ως εξαίρεση – οπότε μάλλον δεν έμαθα να την εκτιμώ στον καιρό της – συμφωνώ ότι είναι υπερνόστιμη και ξελογιαστική, αν και αρκετά επιβαρυντική (να το πούμε κι αυτό). Πλέον, ορισμένες φορές κάνω το χατίρι στα παιδιά μου και την συμπεριλαμβάνω στα ψώνια της βδομάδας (κατά βάση του τριμήνου) για να την αλείψουν στις κρέπες τους˙ μέχρι εκεί όμως. Προσφάτως λοιπόν, εντόπισα την σπιτική συνταγή για γαλλική πραλίνα φουντουκιού με σοκαλάτα γάλακτος (δια χειρός Στέλιου Παρλιάρου) κι η κατάχρηση απόκτησε άλλοθι… Η σπιτική πραλίνα φουντουκιού με λιωμένη σοκολάτα που ετοιμάζεται και με αμύγδαλα αντί για φουντούκια έχει ως εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Ζεσταίνω τα φουντούκια στον φούρνο για 5’ σε θερμοκρασία 170°C για να βγάλουν το άρωμα και τα έλαια τους.
Αλείφω ένα αντικολλητικό ταψί με λίγο βούτυρο και το αφήνω στην άκρη.
Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι στην φωτιά να κάψει καλά και ξεκινάω να ρίχνω σταδιακά την ζάχαρη. Πρώτα ρίχνω μία δόση, περιμένω να λιώσει και να γίνει καραμέλα και μετά προσθέτω επόμενη δόση.
Μόλις όλη η ζάχαρη ρευστοποιηθεί και γίνει ανοιχτόχρωμη καραμέλα (αν τυχόν σκουρύνει πολύ σημαίνει ότι έχει καεί κι έχει αποκτήσει πικρή γεύση),
προσθέτω στο τηγάνι τα ζεστά φουντούκια κι ανακατεύω για μερικά λεπτά έως ότου καραμελωθούν.
Τα απλώνω στο βουτυρωμένο αντικολλητικό ταψί και τα αφήνω να κρυώσουν.
Μόλις σταθεροποιηθούν μετά από 10’ τα σπάω σε κομμάτια και τα πολτοποιώ λίγα-λίγα στο blender μέχρι να γίνουν μία ρευστή κρέμα (θα χρειαστούν περίπου 10’). Αυτή άλλωστε είναι η περίφημη (κι αυθεντική) γαλλική πραλίνα!
Κατόπιν λιώνω την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων (ανακατεύοντας τακτικά) και προσθέτω το βούτυρο να λιώσει.
Τέλος, ενώνω το μείγμα σοκολάτας με την πραλίνα.
Τοποθετώ σε βάζο και διατηρώ στο ψυγείο.
Η Σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού με Λιωμένη Κουβερτούρα
Προτού σερβίρω την σπιτική πραλίνα φουντουκιά με λιωμένη σοκολάτα, την αφήνω εκτός ψυγείου για 5-10’ ώστε να μαλακώσει και να απλώνετε ευκολότερα.
Κι αφού το έγκλημα έγινε, μπορούμε να την αλείψουμε σε φέτες ψωμιού με μπανάνα και τριμμένα μπισκότα σαν σάντουιτς για το σχολείο ή την δουλειά!

Πραλίνα Φουντουκιού με Σοκολάτα Γάλακτος

Καλή μας απόλαυση!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.