Σπιτικό ψωμί, ψωμάκι! Από τις πιο ενδιαφέρουσες συνταγές και σίγουρα από τα πιο όμορφα πράγματα να φτιάξει κανείς στο σπίτι. Γι’ αυτό κι εγώ όποτε φτιάχνω σπιτικό ψωμί επιλέγω να είναι ψωμί με αρώματα και γεύσεις και πιο ειδικά αυτό το ψωμί με τις ελιές, τα μυρωδικά όπως μαϊντανόw, κόλιανδρο και δυόσμοw αλλά και το κόκκινο κρεμμύδι που προσθέτει γλύκα και επιπλέον νοστιμιά. Η παρασκευή του είναι απλή κι ο χρόνος που απαιτείται αφορά κυρίως στην παρακολούθηση του διπλασιασμού της ζύμης και λιγότερο στην ίδια την ετοιμασία του. Η συνταγή είναι από το πολυαγαπημένο μου βιβλίο «Μεσογειακή Κουζίνα» της Jacqueline Clark-Joanna Farrow και η εκτέλεσή της έχει ως εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Σοτάρω τα κρεμμύδια στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα υγρά τους.
Τοποθετώ σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι, την μαγιά, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο ή τον δυόσμο με τις ελιές και τα κρεμμύδια και ρίχνω το ζεστό νερό.
Αναμειγνύω τα υλικά για να δημιουργηθεί η ζύμη με μία σκληρή σπάτουλα προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειασθεί.
Αδειάζω τη ζύμη σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνω για 10’ περίπου. Αν δω ότι κολλάει πολύ προσθέτω λίγο αλεύρι.
Την βάζω σε καθαρό μπολ, την σκεπάζω με διαφανή μεμβράνη και την αφήνω σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κόβω την ζύμη στην μέση και πλάθω δύο καρβέλια. Τοποθετώ τα καρβέλια στα ταψιά τα οποία έχω προηγουμένως καλύψει με λαδόκολλα.
Κατόπιν, τα σκεπάζω με λαδόκολλα και τ’ αφήνω να διπλασιαστούν ξανά σε όγκο.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 220°C. Χαράζω την επιφάνεια των καρβελιών και τα ψήνω για 40’ περίπου, ώστε, όταν τα χτυπάω με το δάκτυλο να παράγεται ένας υπόκωφος ήχος.
Αφού τα βγάλω από τον φούρνο, τα μεταφέρω σε σχάρα να κρυώσουν.
Κι αν μου περισσέψει ψωμάκι μπορώ να το κόψω σε λεπτές φέτες, να το φρυγανίσω στον φούρνο και να το κάνω παξιμαδάκια όλο νοστιμιά.
Καλή επιτυχία!