Αμερικάνικες τηγανίτες (Pancakes)

Αμερικάνικες τηγανίτες (Pancakes)

12-15
Τεμάχια
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Δεν είμαι ειδική στα pancakes. Και μάλλον ήμουν αδιάφορη ως προς αυτά (με μία μικρή πρέζα αρνητισμού) γιατί τα θεωρούσα πάντα πολύ «αμερικάνικα». Άσε που εμείς έχουμε τις δικές μας ευρωπαϊκές κρέπες, τι περισσότερο να έχουν οι συνταγές του νέου κόσμου;  Ώσπου τα δοκίμασα. Εδώ και μέρες τα παιδιά μου επέμεναν, μετά από μία ταινία που είδαν (και ξαναείδαν) στην οποία ένα μικρό κοριτσάκι έφτιαχνε μόνη της τα δικά της pancakes, να φτιάξουμε και εμείς τα δικά μας. Ξυπνάμε λοιπόν Σάββατο πρωί, ανατρέχω στα ηλεκτρονικά μου κιτάπια και καταλήγω σε αυτήν εδώ την συνταγή για αφράτα, ελαφρά κι εύκολα σπιτικά pancakes. Τα pancakes μας ξετρέλαναν!
Τα παιδιά πάνω απ΄ όλα χάρηκαν που επέμεναν και συμμετείχαν στην ετοιμασία ενός τόσο νόστιμου αποτελέσματος ενώ εγώ ξαφνιάστηκα με την γεύση τους, την ευκολία τους αλλά και το πόσο ελαφρά είναι εντέλει. Κι είναι και αρκετά υγιεινά (αυτό πού το πας;)! Τα pancakes σίγουρα θα καθιερωθούν στο εξής, ως πρωινό για το Σαββατοκύριακο και πολύ σύντομα δεν θα είμαι εγώ αυτή που θα τα ετοιμάζει. Εν ολίγοις, οι αμερικάνικες τηγανίτες με συνταγή από το allrecipes.com (που αποδείχθηκε εξαιρετική) ετοιμάζονται όπως παρακάτω:
Τρόπος Παρασκευής:
Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω το γάλα με το ξύδι και το αφήνω 5’ να ξινίσει (δηλαδή να «κόψει»). Με αυτόν τον τρόπο ετοιμάζω μόνη μου το λεγόμενο buttermilk ή sour milk.Σε ένα άλλο μπολ προσθέτω το αλεύρι, την ζάχαρη, το baking powder, την σόδα και το αλάτι κι ανακατεύω. Ρίχνω στο «κομμένο» γάλα το αυγό και το λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύω.

Ρίχνω το μείγμα του αλευριού στο μπολ με το γάλα κι ανακατεύω καλά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο δίχως γρομπαλάκια. Προκειμένου να γίνουν αφράτες οι τηγανίτες, αφήνω το μείγμα στην άκρη να αποκτήσει φυσσαλίδες και δεν το ανακατεύω ξανά.

Με ένα χαρτί κουζίνας περνάω την επιφάνεια ενός αντικολλητικού σκεύους με λίγο ηλιέλαιο και το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά (6/9).αντικολλητικό σκεύοςΓια κάθε pancake ρίχνω 2-3 κ.σ. από την ζύμη μέσα στο αντικολλητικό σκεύος και χρησιμοποιώ την πίσω πλευρά του κουταλιού για να δώσω στρογγυλό σχήμα. Στο σκεύος θα πρέπει να χωράνε 2-3 pancakes ταυτόχρονα.
Γυρίζω τα pancakes από την άλλη πλευρά μετά από 1-2’ αφού φουσκώσουν κι εμφανίσουν φουσκάλες στην επιφάνειά τους.
Αναποδογυρίζω με προσοχή με μία σπάτουλα και ψήνω για ακόμα 1-2’ κι από την άλλη πλευρά μέχρι να αποκτήσουν το ίδιο χρώμα.
Κι αν δεν πετύχει το αναποδογύρισμα και χαλάσει το σχήμα της τηγανίτας δεν πειράζει καθόλου (η γεύση παραμένει ίδια!), άλλωστε με την εξάσκηση έρχεται η τελειότητα.
Λαδώνω ελαφρά πάλι το σκεύος κι επαναλαμβάνω την διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.
Τοποθετώ τα pancakes σε ένα πιάτο με αντικολλητικό χαρτί, τα καλύπτω με αλουμινόχαρτο και τα διατηρώ χλιαρά στον φούρνο μέχρι να τα σερβίρω.
Τα pancakes μπορούμε να τα συνδυάσουμε με διάφορα υλικά και να τα απολαύσουμε γλυκά ή αλμυρά, όπως με μέλι, μαρμελάδα, κρέμα σαντιγί, πραλίνα σοκολάτας αλλά και με ζαμπόν και τυρί, μπέικον κι αυγά αλλά και με φρέσκα φρούτα και λαχανικά (όπως μπανάνα, φράουλες, μούρα, μανιτάρια, μπρόκολο, σπανάκι) κ.α.. Οι συνδυασμοί είναι ΠΟΛΛΟΙ.
Kαλή επιτυχία!
Σπιτικές Αμερικάνικες Τηγανίτες
(Κι ένα μικρό δείγμα από το πρωινό που ετοίμασαν τα παιδιά!)
Rate