Μηλόπιτα αναποδογυριστή της μαμάς… Αυτό και μόνο θα πρέπει να είναι εγγύηση για την επιτυχία της συνταγής. Η φθινοπωρινή αυτή τάρτα με τα πράσινα τραγανά μήλα είναι πολλών ετών και είναι η προσεγμένη μας μηλόπιτα. Αυτή δηλαδή που έβγαινε στα τσάγια και τα καλέσματα κι όχι αυτή που τρώγαμε σαν κέικ τις καθημερινές (γιατί έχω κι από αυτήν για άλλη φορά…). Η αναποδογυριστή μηλόπιτα ετοιμάζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά στα μήλα που στρώνονται στον πάτο της φόρμας και βρέχονται με ζάχαρη, κανέλα και βούτυρο κι η δεύτερη στην ζύμη παντεσπανιού (δηλαδή ζύμη δίχως βούτυρο) που χύνεται πάνω στα μήλα. Αφού ψηθεί στον φούρνο και κρυώσει γυρίζεται ανάποδα και τα μήλα έρχονται από πάνω. Είναι πολύ ευπαρουσίαστη και εντυπωσιακή και έχει πάντα ένα «ειδικό βάρος» όταν προσφέρετε. Το «βάρος» αυτό γίνεται κυριολεκτικό αν την συνδυάσουμε με παγωτό ή χτυπημένη κρέμα γάλακτος …!
Όσο νόστιμη όμως άλλο τόσο πολύπαθη υπήρξε αυτήν την φορά η μηλόπιτα. Αφού την είχα ετοιμάσει ωραία και καλά, πάω να την βάλω στον φούρνο και μου ανοίγει η φόρμα κι όλη η μηλόπιτα χύνεται κάτω…! Ευτυχώς είχα τραβήξει ήδη τις φωτογραφίες οπότε έμενε μόνο να την ξαναφτιάξω. Οπότε η φθινοπωρινή μηλόπιτα που σερβίρεται αναποδογυριστά χρειάζεται τα ακόλουθα…
ΥΛΙΚΑ:
Ingredients
Για τα μήλα:
- 4 πράσινα μήλα τύπου Granny Smith
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 80 γρ. βούτυρο αγελάδας (λιωμένο)
Για το παντεσπάνι:
- 4 αυγά
- 380 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 270 γρ. κοσκινισμένο αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 1,5 κ.γλ. baking powder
- 2 κ.σ. κονιάκ
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170°C.
Στρώνω μία λαδόκολλα στην επιφάνεια μίας ανοιγόμενης φόρμας (με προσοχή μην ανοίξει πριν την ώρα της…) με τρόπο που να εξέχει και να καλύπτει και τα τοιχώματα της.
Καθαρίζω τα μήλα από την φλούδα και τον πυρήνα τους με το ειδικό εργαλείο. Κατόπιν τα κόβω σε χονδρές ροδέλες και τα στρώνω στην φόρμα.
Πασπαλίζω τα μήλα με την ζάχαρη, την κανέλα και τέλος ρίχνω το λιωμένο βούτυρο.
Εν τω μεταξύ στο μίξερ χτυπάω πρώτα τα αυγά με την ζάχαρη για 10’ και μόλις αφρατέψει το μείγμα προσθέτω το αλεύρι, το baking powder και το κονιάκ.
Ρίχνω την ζύμη πάνω από τα μήλα και φουρνίζω για 60’.
Μόλις η μηλόπιτα ψηθεί και έχουν μαλακώσει τα μήλα την αφαιρώ από τον φούρνο και την αφήνω να κρυώσει προτού την γυρίσω ανάποδα.
Τοποθετώ μία στρογγυλή πιατέλα πάνω στην μηλόπιτα και αναποδογυρίζω. Αφαιρώ την λαδόκολλα και η μηλόπιτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Η μηλόπιτα είναι πιο νόστιμη όταν τα μήλα έχουν αποκτήσει σκούρο χρώμα κι έχουν καραμελώσει ελαφρά (χάρη στην ζάχαρη, το βούτυρο και την κανέλα). Μετά το πρώτο σερβίρισμα η αναποδογυριστή μηλόπιτα διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 μέρες.
Καλή επιτυχία!
Γιουχουου!!!! Έκπληξη! Μόλις φάγαμε την ανάποδογυριστη μηλοπιττα και μας άρεσε πολύ! Ήταν εύκολη μοσχομυριστη και νοστιμότατη!!
Έκπληξη, δεν λες τίποτα! Άντε και σε άλλα… (όπως αυτές τις νέες μπάρες δημητριακών που νομίζω ότι θα σας αρέσουν) τώρα που έκανες την "νέα" αρχή!