Κυριακάτικο φαγητό το γιουβέτσι όπως κι αν το μαγειρέψω, είτε με θαλασσινά (γαρίδες ή χταπόδι) είτε με κρέας (όπως μοσχαρίσιο κιμά, κοτόπουλο, μοσχαράκι ή αρνάκι). Και μία κι έχω καιρό να το φτιάξω με κοτόπουλο σαν να έφτασε η μέρα του… Κάθε αξιοπρεπές γιουβέτσι και το γιουβέτσι κοτόπουλο δεν αποτελεί εξαίρεση, πρέπει να είναι ζουμερό, μελωμένο και της ώρας. Διότι το γιουβέτσι δεν είναι φαγητό που τρώγεται το ίδιο ευχάριστα πολλή ώρα αφού έχει ετοιμαστεί γιατί έχει «πιεί» τα υγρά του, έχει στεγνώσει κι έχει χάσει το μέλωμά του.
Οδηγίες Παρασκευής:
Αλέθω σε ένα μπολ ή στο multi χειρός το κρεμμύδι και τις ντομάτες να γίνουν σάλτσα και την κρατάω στην άκρη.
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) ρίχνω τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ροδίζω τα κομμάτια κοτόπουλου. Μόλις πάρουν χρώμα καθαρίζω το σκεύος από τα περιττά λίπη με χαρτί κουζίνας, επιστρέφω το κοτόπουλο, ρίχνω την σάλτσα ντομάτας, τα δαφνόφυλλα και λίγο αλατοπίπερο, δίνω βράση και σιγοψήνω (4/9) για 45-50’ με κλειστό καπάκι. (Αυτήν την φορά πρόσθεσα και μία μικρή μελιτζάνα που μου περίσσευε.)
Αφού μαλακώσει το κοτόπουλο προσθέτω το κριθαράκι, το ελαιόλαδο, ½ φλ. βραστό νερό από το βραστήρα, λίγο αλατοπίπερο ακόμα και δίνω μία ακόμα βράση. Κατόπιν σιγοψήνω (4/9) το γιουβέτσι με κλειστό καπάκι ανακατεύοντας τακτικά (για να μην κολλήσει το κριθαράκι) και προσθέτοντας σταδιακά λίγο από το βραστό νερό. Το κριθαράκι βράζει κατά βάση μέσα στην υπάρχουσα σάλτσα και τον ζωμό του κοτόπουλου γι’ αυτό και το νερό το προσθέτω με φειδώ.
Μετά από 20’ περίπου που θα έχει ψηθεί το κριθαράκι, το φαγητό δεν θα πρέπει να έχει περίσσιο νερό, ούτε να είναι στεγνό αλλά να είναι ΖΟΥΜΕΡΟ! Προτού αποσύρω από την φωτιά δοκιμάζω την γεύση κι αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλατοπίπερο ακόμα (το κριθαράκι σηκώνει αρκετό αλλά φροντίζω να το προσθέτω λίγο-λίγο).
Μιας και το γιουβέτσι όσο παραμένει στην κατσαρόλα «τραβάει», σερβίρω αμέσως με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (για γαρνιτούρα) και παρμεζάνα. Αν θέλω μπορώ να γαρνίρω με λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο πιπέρι (γιατί ποτέ δεν είναι αρκετό!).
Κι ένα μυστικό της μαμάς η οποία λέει ότι, το γιουβέτσι λόγω του άμυλου το σηκώνει το ελαιόλαδο καθώς αυτό εμποδίζει το ζυμαρικό να κολλήσει. Τέλος, το γιουβέτσι το ετοιμάζω με τον ίδιο τρόπο είτε στην γάστρα και το ταψί (για τον φούρνο) είτε στην κατσαρόλα.
Καλή μας Κυριακή!