Κέικ με σοκολάτα γκανάς (γκανάζ)

Κέικ με σοκολάτα γκανάς (γκανάζ)

10
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Αυτό το «κολασμένο» γλύκισμα με διπλή σοκολάτα είναι τόσο χορταστικό και πλούσιο που δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν ανικανοποίητο, καθώς το «γεμάτο» κέικ σοκολάτας με γεύση πορτοκαλιού έχει επάλειψη και γέμιση πλούσιας σοκολάτας γκανάς (ganache), επίσης με ελαφρύ άρωμα πορτοκαλιού. Κι αν δεν το πεις «κολασμένο», το λες τουλάχιστον «διαβολικό» διότι αυτό είναι το ονομαστό “Devil’s Cake”! Η εκτέλεση, η οποία απαιτεί τρεις φάσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, περιλαμβάνει την ετοιμασία του κέικ, της σοκολάτας γκανάς (ganache) και τέλος την συναρμολόγηση. Φυσικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε κέικ όπως βανίλια, ινδική καρύδα, γεωγραφία (marbré), κανέλα ή καρότο. Αναλόγως, η επικάλυψη μπορεί να γίνει με σοκολάτα υγείας, με σοκολάτα γάλακτος ή λευκή σοκολάτα με πρόσθετο άρωμα κανέλας, πορτοκαλιού, βανίλιας κ.α.. Το κέικ (σοκολάτας) με επικάλυψη σοκολάτας γκανάς (ganache) ετοιμάσθηκε ως εξής:
Κέικ με Επικάλυψη Σοκολάτας Γκανάς (Ganache)
Τρόπος Παρασκευής:
Χτυπάω την ζάχαρη με το λάδι ή το βούτυρο για 5’ ενώ κοσκινίζω το αλεύρι, το κακάο και το baking powder.
Προσθέτω στο μείγμα τ’ αυγά να ενσωματωθούν. Στην συνέχεια προσθέτω το κοσκινισμένο αλεύρι, το κακάο και το baking powder. Στο τέλος ρίχνω το αλεσμένο πορτοκάλι και το γάλα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν κι αυτά. Μεταφέρω την ζύμη στην φόρμα και ψήνω στους 175°C του φούρνου για 50’. Ξέρω ότι το κέικ έχει ψηθεί καλά όταν τρυπώντας το στο κέντρο με μία οδοντογλυφίδα αυτή βγαίνει στεγνή. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει καλά προτού προχωρήσω με την συναρμολόγηση.
Παράλληλα ετοιμάζω την σοκολάτα γκανάζ. Τεμαχίζω την σοκολάτα σε ένα βαθύ μπολ και ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι με την φλούδα πορτοκαλιού μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού.
Μόλις είναι έτοιμη η κρέμα γάλακτος, αφαιρώ την φλούδα πορτοκαλιού και την ρίχνω πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα. Περιμένω λίγο να μαλακώσει η κουβερτούρα και κατόπιν ανακατεύω με μία σπάτουλα μέχρι να λιώσει εντελώς (μόνο με την θερμοκρασία της βραστής κρέμας) και να δημιουργηθεί ένα μείγμα παχύρευστης λιωμένης σοκολάτας. Αυτή είναι η περίφημη σοκολάτα γκανάζ (ganache) την οποία κρατάω στην άκρη να κρυώσει.
Αφού έχει κρυώσει το κέικ το κόβω στα δύο με το μαχαίρι του ψωμιού (που είναι πριονωτό), ξεκινώντας από την περιφέρεια και κόβοντας στο τέλος το κέντρο. Εφόσον δεν έχω παραψήσει το κέικ αυτό θα είναι ελαφρά νωπό και σίγουρα πολύ-πολύ αρωματικό χάρη στο ολόκληρο πορτοκάλι.
Προσθέτω το 1/3 της σοκολάτας γκανάς πάνω στον πρώτο δίσκο του κέικ, αλείφω την επιφάνεια να απλωθεί καλά και κατόπιν τοποθετώ από πάνω τον δεύτερο δίσκο. Ρίχνω την υπόλοιπη σοκολάτα από πάνω και αλείφω την επιφάνεια και τα πλαϊνά μέρη του κέικ ωσότου καλυφθεί ομοιόμορφα. Το κέικ είναι έτοιμο για σερβίρισμα, ενώ αν το τοποθετήσω στο ψυγείο θα σφίξει γι’ αυτό είναι προτιμότερο να το αφήσω σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να το προσφέρω.
Devil's Cake
Το κέικ σοκολάτας με επικάλυψη σοκολάτας γκανάς ή αλλιώς το περίφημο Devil’s Cake είναι έτοιμο!
Κέικ με Επικάλυψη Σοκολάτας Γκανάς
Καλή Απόλαυση!
Rate