Χριστουγεννιάτικο κέικ

Χριστουγεννιάτικο κέικ

8
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Η ιστορία κι η παράδοση του χριστουγεννιάτικου κέικ (Christmas Cake) είναι μεγάλη κι ίσως είναι από τις σημαντικότερες δημιουργίες που έχει να επιδείξει η εγγλέζικη κουζίνα. To χριστουγεννιάτικο κέικ είναι ένα πλούσιο κέικ με ξερά φρούτα, μπαχαρικά κι αλκοόλ το οποίο σιγοψήνεται για αρκετή ώρα στον φούρνο σε χαμηλή προς μέτρια θερμοκρασία. Η εγγλέζικη παράδοση βέβαια λέει ότι το χριστουγεννιάτικο κέικ εκτός από την αρχική δόση αλκοόλ «ποτίζεται» κάθε 2 μέρες μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων με νέες δόσεις. Αυτό στα αγγλικά είναι το λεγόμενο “feeding” (τάισμα) του κέικ ωσότου ωριμάσει και γίνει παλαιωμένο. Η ακόλουθη εκτέλεση αφορά σε βασική συνταγή για το χριστουγεννιάτικο κέικ κι είναι της Rachel Allen από το www.liverpoolecho.co.uk.
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ τα ψιλοκομμένα κι αποξηραμένα φρούτα σε ένα μπολ, ρίχνω το ποτό ή τον χυμό πορτοκαλιού κι αφήνω να «πιούν» το υγρό όλο το βράδυ (ανακινώντας τακτικά).
Την επομένη προθερμαίνω τον φούρνο στους 160°C και τοποθετώ ένα κομμάτι λαδόκολλας στο εσωτερικό μίας φόρμας διαμέτρου 22,5 εκ.. Τοποθετώ στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάω καλά για 10’ να αφρατέψουν.λαδόκολλα σε φόρμα
Προσθέτω τον φλοιό πορτοκαλιού και τ’ αυγά ένα-ένα. Στην συνέχεια ρίχνω τα αλεσμένα αμύγδαλα, τα μπαχαρικά και το αλεύρι. Στο τέλος προσθέτω τα ψιλοκομμένα φρούτα κι όσο υγρό τυχόν έχει απομείνει στο μπολ.
Αδειάζω στην φόρμα και ψήνω στον φούρνο για 2-2,5 ώρες και παρακολουθώ να μην αρπάξει η επιφάνεια  του κέικ την οποία μπορώ να καλύψω (αφού πάρει χρώμα) με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο (τοποθετημένο από πάνω σαν τέντα). Για να βεβαιωθώ ότι το κέικ δεν είναι άψητο εσωτερικά (και σίγουρα όχι ξεροψημένο γιατί χάνεται όλη η ευωδία του) το τρυπάω με μία οδοντογλυφίδα η οποία πρέπει να βγει στεγνή. Αφήνω το κέικ στην άκρη να κρυώσει καλά για να το διακοσμήσω.
Για το “τάισμα” (προαιρετικά) θα χρειαστώ 2-3 κ.σ. από το αγαπημένο ποτό (κονιάκ ή ρούμι) κάθε 2 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα κι υπολογίζω να το “ταΐσω” για 4-5 φορές.
Η διακόσμηση γίνεται τελευταία (μετά το “τάισμα”) και μπορεί να γίνει είτε με έτοιμη ζαχαρόπαστα και κουπάτ σε διάφορα χρώματα και σχέδια (από κατάστημα με είδη ζαχαροπλαστικής), είτε με αμυγδαλόπαστα (από το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς) και βρώσιμα διακοσμητικά στολίδια ή με σπιτικό γλάσο φτιαγμένο με ζάχαρη άχνη και λίγες κουταλιές νερό (αναλογίες: 250 γρ. ζάχαρη άχνη με 2-3 κ.σ. νερό ή χυμό λεμονιού). Οι επιλογές κι οι ιδέες είναι αμέτρητες, αρκεί να υπάρχει διάθεση και χρόνος. Το δικό μας το διακοσμήσαμε οικογενειακώς!Christmas CakeΌταν το κέικ κοπεί πρέπει να διαθέτει υγρασία από τα νοτισμένα φρούτα, να μοσχομυρίζει από τα μπαχαρικά και να διαθέτει την απαραίτητη δόση αλκοόλ για το καλό!
Και του χρόνου…!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.