Μετά το επεισόδιο «Φακές με Μπέικον» έρχεται και το sequel «Φασολάδα με Λουκάνικο» για να ολοκληρωθεί η σειρά «όσπρια με αλλαντικά» μέχρι νεοτέρας. Η συνταγή της φασολάδας είναι η κλασική με την διαφορά ότι τούτη την φορά ετοιμάστηκε με φασόλια μαυρομάτικα (λουβιά) τα οποία είναι λίγο πιο γλυκά και νόστιμα από τα κλασικά άσπρα φασόλια ενώ δίνουν φασολάδα πιο σκουρόχρωμη (βλ. επίσης Πικάντικη Φασολάδα). Για να ετοιμάσω την φασολάδα με λουκάνικο χρειάσθηκα:
Τρόπος Παρασκευής:
Μουσκεύω τα μαυρομάτικα (ή τα άσπρα φασόλια) από το βράδυ σε σκέτο νερό. Το πρωί βάζω τα φασόλια και το κρεμμύδι στην κατσαρόλα, προσθέτω φρέσκο νερό που να τα καλύπτει επαρκώς και δίνω βράση. Δίχως να προσθέσω τίποτα άλλο, όπως ας πούμε αλάτι ή ντομάτα καθώς επιβραδύνουν το ψήσιμο των οσπρίων, σιγοβράζω για 60’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
Στην συνέχεια προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά όπως τις ντομάτες, την πάστα ντομάτας, τα καρότα, την πατάτα, το αλάτι και το πιπέρι, εκτός από το σέλινο ή τον μαϊντανό και το ελαιόλαδο που τα προσθέτω στο τέλος. Σε περίπτωση που η φασολάδα δεν έχει αρκετό νερό για να βράσουν τα λαχανικά προσθέτω λίγο από τον βραστήρα. Δίνω νέα βράση και σιγοβράζω για 45’ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Αν προς το τέλος η σούπα δεν είναι αρκετά χυλωμένη μπορώ να αλέσω μια κουταλιά φασολάδας στο multi και να την προσθέσω στην υπόλοιπη σούπα για να δώσει όγκο και χυλωμένη υφή (και πραγματικά κάνει μεγάλη διαφορά).
Λίγο πριν σβήσω την φωτιά προσθέτω το ελαιόλαδο κι αφήνω να πάρει 1-2 βράσεις για να ψηθεί λίγο και το λάδι. Δοκιμάζω την φασολάδα για την γεύση, σβήνω την φωτιά και προσθέτω το ψιλοκομμένο σέλινο ή τον μαϊντανό. (Τα φρέσκα μυρωδικά τα προσθέτω στο τέλος δίχως να βράσουν, για ν’ αφήσουν περισσότερο άρωμα στο φαγητό).
Παράλληλα ψήνω στο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά (6/9) το λουκάνικο μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί ελαφρά. Το στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί και το προσθέτω στην φασολάδα.Σερβίρω την φασολάδα με 2-3 φύλλα μαϊντανού (ή σέλινου) και λίγο επιπλέον φρέσκο λάδι σε κάθε πιάτο.
Καλή απόλαυση!