Φαγητό γρήγορο και της ώρας, τ’ αυγά με κολοκυθάκια είναι μία από τις πολλές παραλλαγές που μπορούμε να έχουμε με τα αναντικατάστατα αυγά (βλ. αυγά με ντομάτα, με σπανάκι, με κιμά, με σπαράγγια, με πατάτες τηγανιτές). Στην Κύπρο ο συνδυασμός αυτός αποτελεί ένα από τα πιάτα της ποικιλίας των παραδοσιακών μεζέδων που σερβίρονται στις ταβέρνες (τα λεγόμενα «κολοκούθκια μ’ αυγά») κι είναι πράγματι πιάτο γλύκισμα χάρη στα ντόπια νοστιμότατα και γλυκά κολοκύθια (ήτοι «κολοκούθκια»), ποικιλία που βρίσκεται μόνο στην Κύπρο (απ’ όσο γνωρίζω τουλάχιστον). Για να φτιάξω τ’ αυγά με τα κολοκυθάκια…
Τρόπος Παρασκευής:
Σοτάρω το κρεμμύδι με το λάδι σε μέτρια φωτιά (6/9) μέχρι να πάρει χρώμα και στην συνέχεια προσθέτω και γυρνάω και τα κολοκυθάκια για 3-4’.
Προσθέτω λίγο από τον ψιλοκομμένο άνηθο, την ζάχαρη και το αλατοπίπερο, κατεβάζω την φωτιά (4/9) και σιγοψήνω με κλειστό καπάκι για 10-15’ περίπου, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκυθάκια αλλά να «κρατάνε». (Αν χρησιμοποιήσω τα κυπριακά “κολοκούθκια” δεν χρειάζεται η ζάχαρη γιατί είναι γλυκά από μόνα τους.)
Μόλις ψηθούν τα κολοκυθάκια, σε μέτρια φωτιά (5/9) ρίχνω τα αυγά, τ’ αφήνω να σταθούν για 20’’ κι ανακατεύω επαναλαμβάνοντας μέχρι να στερεοποιηθούν (αλλά να μην στεγνώσουν).
Πασπαλίζω με λίγο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ακόμα. Σερβίρω τ’ αυγά με τα κολοκυθάκια όσο ακόμα είναι ζεστά!
Καλή μας όρεξη!