Και μετά τα διάφορα γιορτινά και χριστουγεννιάτικα ας μιλήσουμε και για κάτι καθημερινό κι απλό, για αλλαγή… Κοτόπουλο αλά κρεμ με μανιτάρια για σήμερα που όμως είναι μαγειρεμένο με τρόπο ελαφρύ και πεντανόστιμο κι έχει ως εξής:
Τρόπος Παρασκευής:
Ξεκινάω ζεσταίνοντας τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια φωτιά (6/9). Αλατοπιπερώνω τα φιλέτα (ή τα κομμάτια) κοτόπουλο και τα τοποθετώ στο σκεύος σε δύο δόσεις να πάρουν χρώμα κι από τις δύο πλευρές, διατηρώντας την φωτιά δυνατή. Μόλις είναι έτοιμα αφαιρώ και κρατάω τα φιλέτα κοτόπουλου στην άκρη. Σκουπίζω με χαρτί κουζίνας το σκεύος.
Κατόπιν σε μέτρια φωτιά (6/9) ρίχνω τις υπόλοιπες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια να πάρουν χρώμα. Μόλις ροδίσει το κρεμμύδι προσθέτω τα μανιτάρια και κλείνω το καπάκι του σκεύους για 5-7’μέχρι ν’ αφήσουν τα υγρά τους (στην ίδια θερμοκρασία). Σκοπός είναι να αφήσουν τα μανιτάρια τους χυμούς τους.
Στην συνέχεια επιστρέφω τα φιλέτα κοτόπουλο στο σκεύος και προσθέτω τα δαφνόφυλλα, τον ζωμό κοτόπουλου (φρέσκο ή από κύβο), το λευκό κρασί, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι ελάχιστο αλάτι (καθώς ο ζωμός είναι ήδη αλμυρός). Αφού πάρει βράση το φαγητό κατεβάζω την φωτιά στο 3/9 και σιγοψήνω για 20’ ωσότου ψηθούν τα φιλέτα (για κομμάτια από ολόκληρο κοτόπουλο ο χρόνος θα είναι 40′).
Μόλις περάσει η ώρα, αφαιρώ το κοτόπουλο και σουρώνω τα μανιτάρια από τον ζωμό τους.
Στο ίδιο πάντα σκεύος, σε μέτρια φωτιά, λιώνω το βούτυρο και προσθέτω το αλεύρι ανακατεύοντας να δημιουργηθεί μια ρευστή ζύμη.
Προσθέτω, ανακατεύοντας συνεχώς, τον ζωμό που έχω σουρώσει και στο τέλος την λίγη κρέμα γάλακτος. Αν η σάλτσα είναι πολύ παχύρευστη ρίχνω λίγο βραστό νερό.
Επιστρέφω το κοτόπουλο και τα μανιτάρια και κουνάω το σκεύος κυκλικά (δίχως ανακάτεμα) προκειμένου να πάει η σάλτσα παντού. Δοκιμάζω την γεύση και προσθέτω αν χρειάζεται λίγο αλατοπίπερο ακόμα.
Το κοτόπουλο αλά κρεμ με μανιτάρια συνοδεύεται ιδανικά από ρύζι (τι άλλο;)! Παραλλαγή αυτής της συνταγής με μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών και μυρωδικών θα βρείτε εδώ.
Καλή μας όρεξη!