Κοτόπουλο ρολό (κρύο πιάτο)

Κοτόπουλο ρολό (κρύο πιάτο)

6
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Αυτό το ρολό το θυμάμαι από τότε που ήμουν παιδί καθώς η μητέρα μου το ετοίμαζε κατά βάση τα καλοκαίρια και το καταβροχθίζαμε κρύο και δροσερό, γαρνιρισμένο με τον άνηθο και τα τραγανά αλατισμένα φιστίκια! Αυτήν την φορά το ετοιμάζω για τις γιορτές (με λίγο ρόδι για γαρνιτούρα) αφού μπορεί να προσφερθεί στην θέση της γαλοπούλας ή απλώς για ποικιλία στον χριστουγεννιάτικο μπουφέ. Αν κι εύκολο στην ετοιμασία του έχει κι αυτό τα μυστικά του ενώ πιο ελαφρύ δεν γίνεται μιας και είναι σκέτο βραστό κοτόπουλο. Για το κρύο ρολό κοτόπουλο χρειάστηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ σε μία κατσαρόλα το κοτόπουλο, τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια, το αλατοπίπερο, το νερό, δίνω βράση και σιγοψήνω (3/9) το κοτόπουλο για 60’ μέχρι να μαλακώσει.
Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρω από την φωτιά, στραγγίζω τον ζωμό του κοτόπουλου σε ένα άλλο σκεύος, ρίχνω μέσα το φακελάκι της ζελατίνης κι ανακατεύω να λιώσει (αν έχει κρυώσει ο ζωμός δίνω πρώτα μία βράση). Ο ζωμός του κοτόπουλο διαθέτει φυσική ζελατίνη αλλά ρίχνω και πρόσθετη για να «δέσει» το ρολό καλύτερα και να μην διαλυθεί κατά το κόψιμο.
Προτού κρυώσει το κοτόπουλο το ξεψαχνίζω σε μικρά-μικρά κομμάτια (αν τα κομμάτια είναι μεγάλα-όπως τα δικά μου- κινδυνεύει και πάλι να διαλυθεί το ρολό κατά το κόψιμο), τα ρίχνω μέσα στον ζωμό με την ζελατίνη, αλατοπιπερώνω εκ νέου αν χρειάζεται και ταρακουνώ την κατσαρόλα να πάει ο ζωμός παντού.
Με μία τρυπητή κουτάλα μεταφέρω τα ξεψαχνισμένα κομμάτια κοτόπουλου σ’ ένα μεγάλο και διπλό κομμάτι αλουμινόχαρτου ή λαδόκολλας απλωμένο σε επίπεδη επιφάνεια. Προσθέτω ενδιαμέσως τα αλατισμένα φιστίκια, τον άνηθο και συνεχίζω με τα υπόλοιπα κομμάτια. Στο τέλος ρίχνω 4-5 κουταλιές από τον ζωμό του κοτόπουλου.
Κλείνω το αλουμινόχαρτο ή την λαδόκολλα σφικτά (μπορώ αν θέλω να το δέσω και με σχοινί), δίνοντας του το σχήμα της καραμέλας και το τοποθετώ στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή όλο το βράδυ να κρυώσει καλά.
Αφού κρυώσει το ρολό, ανοίγω το αλουμινόχαρτο και το τεμαχίζω με μεγάλο κοφτερό μαχαίρι σε ισομεγέθεις φέτες τις οποίες στρώνω σε μακρόστενη πιατέλα. Γαρνίρω με το ρόδι, λίγα φιστίκια ακόμα και τον άνηθο.
Καλή επιτυχία!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.