Ρολό γαλοπούλας στο φούρνο με σάλτσα μήλου

Ρολό γαλοπούλας στο φούρνο με σάλτσα μήλου

8
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Η γαλοπούλα που και φέτος θα στολίσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας ετομάζεται σε υπέροχο ρολό και γεμίζεται με κάστανα, δαμάσκηνα και κουκουνάρια ενώ συνοδεύεται από μία παχύρευστη και υπερνόστιμη σάλτσα μήλου επίσης με κάστανα (κι όλα αυτά επί 2!). Το γεμιστό ρολό γαλοπούλας ψήνεται στο φούρνο μέσα σε γάστρα (ή εναλλακτικά σε ένα καλά σκεπασμένο πυρίμαχο σκεύος) με άφθονο χυμό πορτοκαλιού και λευκό κρασί, ενώ η σάλτσα ετοιμάζεται από το ζουμί του πουλερικού που στο τέλος πολτοποιείται με μήλο και πατάτα.
Το ρολό με την γέμιση ήταν ετοιμασμένο βάσει παραγγελίας από το κρεοπωλείο (η “Φάρμα Χρονά”), που εκτός από το να προμηθεύει τους πελάτες του με εξαιρετικό κρέας τους προμηθεύει και με ωραιότατες και δοκιμασμένες συνταγές. Πιο ειδικά όμως για το γεμισμένο ρολό γαλοπούλας και την σάλτσα μήλου χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C (αντίσταση).
Αλείφω το ρολό με την μουστάρδα και το αλατοπιπερώνω από όλες τις πλευρές.
Το τοποθετώ στην γάστρα ή σε ένα pyrex και προσθέτω τον χυμό πορτοκάλι, το λευκό κρασί, το ελαιόλαδο, την πατάτα και το μήλο.
Εφόσον δεν διαθέτω γάστρα, κλείνω το pyrex καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο με τρόπο που να σφραγίζονται οι υδρατμοί και το ψήνω για 2,5 ώρες στους 200°C.
Κατόπιν το ξεσκεπάζω και το ψήνω για άλλα 45’ – 1 ώρα (γυρίζοντας τακτικά από όλες τις πλευρές) μέχρι το ρολό να αποκτήσει κρούστα και να ροδίσει.
Γαλοπούλα Ρολό Γεμιστή Αφού ψηθεί η γαλοπούλα αδειάζω το ζουμί σε ένα σκεύος με τα κομμάτια μήλου και πατάτας, αλέθω για να δημιουργηθεί η σάλτσα που θα το συνοδέψει και τέλος προσθέτω στην σάλτσα τα καθαρισμένα κάστανα.
Ρολό Γαλοπούλας με Σάλτσα Μήλου
Τυλίγω το ρολό σε αλουμινόχαρτο και το αφήνω σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει (για 3-4 ώρες) για να μπορέσω να το κόψω δίχως να διαλυθεί. Αργότερα κόβω το ρολό σε φέτες (ιδανικά με ηλεκτρικό μαχαίρι) τις οποίες αραδιάζω πλαγιαστά σε μία μεγάλη πιατέλα.
Μία ώρα πριν σερβίρω την γαλοπούλα, ζεσταίνω την σάλτσα στο μάτι σε σιγανή θερμοκρασία (2/9) και την κομμένη γαλοπούλα καλά σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο στον φούρνο (στους 100°C) για 20-30’. Στο τέλος περιλούζω το ρολό με λίγη από την σάλτσα και τοποθετώ την υπόλοιπη στην σαλτσιέρα δίπλα από την πιατέλα με το ρολό.
Γαλοπούλα Ρολό Γεμιστή
Συνοδεύεται ιδανικά από το γιορτινό ρύζι basmati.
Τώρα που έχετε την συνταγή προμηθευτείτε έγκαιρα το ρολό γαλοπούλας από τον χασάπη σας!
Καλή όρεξη!
Rate

4 σχόλια

  1. Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά Έλλη για όλη σου την οικογένεια. Μια διευκρίνηση για την συνταγή επείδη τα ρολά έχουν παραγγελθεί και θα ετοιμαστούν την 1/1. Να φανταστώ ότι τα κάστανα είναι βρασμένα και δεν αλέθονται στην σάλτσα; Απλά προστείθονται στο τέλος;
    Σε ευχαριστώ.

     
  2. Χρόνια πολλά Μαριάννα και σε εσάς. Σωστά, τα κάστανα τα βάζεις στην σάλτσα αφού την έχεις αλέσει για να μείνουν ολόκληρα. Καλή Χρονιά να έχετε!

     
  3. Χρόνια πολλά! Το ρολό έγινε εξαιρετικό. Πολύ ιδιαίτερη γεύση.18 άτομα, όλοι εντυπωσιάστηκαν. Καμία σχέση με τις κοινές χριστουγεννιάτικες γαλοπούλες και πολύ πιο εύκολη στην προετοιμασία. Αυτή η συνταγή τα έχει όλα!

     
  4. Έτσι ακριβώς γιατί και για μένα είναι η καλύτερη εορταστική γαλοπούλα που έχω δοκιμάσει/φτιάξει. Καλή χρονιά σε όλους σας Μαριάννα!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.