Αλμυρό κέικ

Αλμυρό κέικ

6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Το αλμυρό αυτό κέικ με ζαμπόν και τυρί το ετοίμασα μετά από αναζήτηση για αντικατάσταση του καθημερινού πλέον σάντουιτς για το σχολείο. Μέχρι κι εγώ που το ετοιμάζω κάθε μέρα το βαρέθηκα το σάντουιτς, πόσο μάλλον τα παιδιά που το τρώνε… Το πανεύκολο και γρήγορο αλμυρό κέικ όμως εκτός από λίγα και καθημερινά υλικά δεν χρειάζεται ούτε μίξερ για να ετοιμαστεί. Οι παραλλαγές του πολλές (με φέτα, μυρωδικά, λιαστές ντομάτες, αλλαντικά, ελιές, σταφίδες, ξηρούς καρπούς, λαχανικά κ.α.) και θα δοκιμάσω όσες πιο πολλές μπορώ σύντομα για να έχουμε όλοι μας πιο διευρυμένες επιλογές!
Τα αλμυρά κέικ ανήκουν στην παραδοσιακή γαλλική κουζίνα και προσφέρονται συχνά ως ορεκτικό. Κόβονται σε μικρά κομμάτια σαν μπουκιές και προσφέρονται με το ποτό. Έχοντας δε την βασική συνταγή μπορεί κανείς να «παίξει» με τα υλικά και να δημιουργήσει παραλλαγές. Αυτήν την φορά το έφτιαξα με ζαμπόν και τυρί (για να αρέσει σε όλους) αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να προστεθούν στην συνταγή ψημένο μπέικον, ελιές ή λιαστές ντομάτες και μυρωδικά όπως δυόσμος κι άνηθος κ.τ.λ.. Για το αλμυρό κέικ (με βάση ελαφρά προσαρμοσμένη συνταγή από το citronetvanille.com) χρειάστηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C (πάνω κάτω αντίσταση).
Βουτυρώνω κι αλευρώνω μία μακρόστενη φόρμα (βλ. φωτό).
Σε ένα μπολ ανακατεύω το λάδι, το γάλα και τα αυγά. Σε ένα άλλο μπολ τοποθετώ το αλεύρι, τo baking powder, το κασέρι, το ζαμπόν, προαιρετικά τις ελιές και το αλατοπίπερο.
Ρίχνω τα υγρά πάνω στα στερεά κι ανακατεύω όλα τα υλικά με τον αυγοδάρτη ή με μία σπάτουλα.
Μεταφέρω την ζύμη στην φόρμα και φουρνίζω για 50’ στους 190°C.
Αλμυρό Κέικ με Ζαμπόν και Τυρί
Αν θέλω να προσφέρω το αλμυρό κέικ σε καλεσμένους μπορώ, αφού κρυώσει να το κόψω σε διαγώνιες μπουκιές και να τις αραδιάσω στην σειρά σε μία μακρόστενη πιατέλα.
Καλή επιτυχία!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.