Ρεβυθοκεφτέδες στο φούρνο (φαλάφελ)

Ρεβυθοκεφτέδες στο φούρνο (φαλάφελ)

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Τα ανατολίτικα φαλάφελ φτιαγμένα συνήθως από ρεβίθια, ξερά κουκιά ή και τα δύο, σερβίρονται ως ζεστό ορεκτικό, ετοιμάζονται κατά κανόνα στο τηγάνι και συνοδεύονται από ζεστή αραβική πίτα, σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο ή χτυπημένο ντιπ από ταχίνι με χυμό λεμονιού. Σήμερα θα ετοιμάσουμε φαλάφελ από ρεβύθια με άλλα λόγια θα ετοιμάσουμε ρεβυθοκεφτέδες και θα τους ψήσουμε στον φούρνο.
Τα φαλάφελ ή οι ρεβυθοκεφτέδες εκτός από όσπρια, περιέχουν μυρωδικά και ποικιλία μπαχαρικών κι είναι ευρέως γνωστά κι ως πικάντικοι κεφτέδες ή χορτοφαγικά μπιφτέκια (burgers) κι άρα κατάλληλα και για την νηστεία μας. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, τα νοστιμότατα φαλάφελ ψήνονται στον φούρνο για πιο ελαφριά γεύση αν και γίνονται λίγο πιο στεγνά (προφανώς!) και πιο πλατιά από τα τηγανητά (δίχως αυτό να είναι μειονέκτημα). Για τα φαλάφελ στο φούρνο χρειάστηκα τα εξής (από προσαρμοσμένη συνταγή της «Μεσογειακής Κουζίνας» των Jacqueline Clark – Joanna Farrow)…
Τρόπος Παρασκευής:
Βάζω τα ξερά ρεβίθια να μουσκέψουν από το βράδυ, την επομένη τα βράζω για 60’ μέχρι να μαλακώσουν και στην συνέχεια τα σουρώνω. Αν χρησιμοποιήσω έτοιμα ρεβίθια στην άλμη, τα σουρώνω και τα ξεπλένω καλά.
Τοποθετώ στο μπλέντερ τα ρεβίθια με όλα τα υλικά και τα χτυπάω μέχρι να γίνει το μείγμα σφιχτή αλοιφή. Αν η ζύμη δεν γίνει πολύ σφιχτή και στερεή τότε προσθέτω λίγο τριμμένη φρυγανιά ή λίγες νιφάδες βρώμης.
Διατηρώ το μείγμα στο ψυγείο μέχρι 2 ώρες (για να δέσουν οι γεύσεις προτού όμως αρχίσει να «βαραίνει») και κατόπιν πλάθω τα φαλάφελ σε στρογγυλά μπιφτέκια (τους ρεβυθοκεφτέδες).
Τ’ αραδιάζω στο ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί (λαδόκολλα) και τα ψήνω στον φούρνο (πάνω κάτω αντίσταση) στους 190°C για 30’ γυρίζοντας τα ενδιαμέσως, μέχρι να πάρουν χρώμα. Το σπουδαίο είναι ότι τα φαλάφελ στον φούρνο παίρνουν όση λιπαρή ουσία χρειάζονται κατά το ψήσιμο από την λαδόκολλα!
Σερβίρω τα φαλάφελ ή αλλιώς τους ρεβυθοκεφτέδες όσο είναι ζεστοί μέσα στις ψημένες πίτες με την σάλτσα γιαουρτιού ή ταχινιού, συνοδευόμενα από φρέσκια σαλάτα.
Καλή μας όρεξη!
Rate

4 σχόλια

  1. Γιώτα Παλτίδου

    Χαίρετε! Δοκίμασα την συνταγή και απέτυχε παταγωδώς! Πρόσθεσα 1 κ.σ. φρυγανιά στη ζύμη μου αλλά ούτε φούσκωσαν ούτε ψήθηκαν εσωτερικά…

     
  2. Pingback: Ρεβυθοκεφτέδες (φαλάφελ)

  3. of course like your website however you need to take a
    look at the spelling on several of your posts.
    Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell
    the truth then again I will definitely come again again. https://anunturi-parbrize.ro/index.php?page=7970

     
  4. Ωραία τα λες αλλά χωρίς ποσότητες υλικών δεν βαίνουν με τίποτα. Άλλο είναι να αντιγράφεις και άλλο να δημιουργείς

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.