Αυτό το γευστικό, εύπεπτο αλλά και «γεμάτο» ψωμί ετοιμάζεται με το υψηλής διατροφικής αξίας αλεύρι Ζέας το οποίο έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα γλουτένης (κατά 50%) καθώς και μία ουσία που αποτελεί παράγοντα ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος (πηγή: medlabnews.gr). Η ετοιμασία του είναι πολύ απλή γι’ αυτό και μπορούμε εύκολα να το εντάξουμε στο καθημερινό μας διατροφολόγιο απολαμβάνοντας τα οφέλη του αρχαιότερου δημητριακού που είναι γνωστό στον άνθρωπο.
Σε περίπτωση όμως που επιθυμώ μπορώ να το ετοιμάσω και με απλό αλεύρι σίκαλης. Για την συνταγή, η οποία είναι της φίλης μου της Έλενας και μου την σύστησε με ενθουσιασμό, θα χρειαστώ τα εξής…
Τρόπος Παρασκευής:
Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι, ρίχνω μέσα όλα τα υλικά (εκτός από το σουσάμι) και προσθέτω το χλιαρό νερό. Η ζύμη που θα σχηματισθεί αφού τα ανακατέψω όλα μαζί θα πρέπει να κολλάει στο χέρι (ενώ αν χρειάζεται μπορώ να προσθέσω λίγο νερό ακόμα). Μεταφέρω την ζύμη σε ορθογώνια (βουτυρωμένη κι αλευρωμένη) φόρμα ψωμιού.
Κατόπιν, πασπαλίζω την επιφάνεια με το σουσάμι και σκεπάζω την φόρμα με μία πετσέτα. Αφήνω το ψωμί να φουσκώσει σε ζεστή γωνία για 1 ώρα περίπου μέχρι αυτό να φουσκώσει και να καλύψει όλη την επιφάνεια και το ύψος της φόρμας. Αν δεν έχει φουσκώσει επαρκώς μετά την πάροδο της πρώτης ώρας τότε αφήνω να φουσκώσει κι άλλο.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C και ψήνω το ψωμί στους ίδιους βαθμούς για 55’. Αφήνω το ψωμί να κρυώσει προτού το κόψω. Το ψωμί με αλεύρι Ζέας διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο μετά την πρώτη μέρα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!