Οι μπάμιες είναι από τις γεύσεις που σηματοδοτούν την έναρξη της θερινής περιόδου. Θα έλεγα επίσης ότι οι μπάμιες είναι από τα πιο σπιτικά και συνάμα καθημερινά φαγητά. Αμέσως-αμέσως όμως μου ήρθε στο μυαλό το ανοιξιάτικο τραπέζι που είχαν ετοιμάσει πρόσφατα αγαπημένοι μας οικογενειακοί φίλοι και που μεταξύ των νοστιμιών που είχαν ετοιμάσει για εμάς υπήρχαν και φρέσκιες μπάμιες λαδερές με ντομάτα. Και σκέφτομαι, δεν υπάρχει νοστιμότερο πράγμα από ένα καλομαγειρεμένο λαδερό για ένα ανοιξιάτικο τραπέζι ειδικά αν αυτό είναι στρωμένο στον κήπο…
Εντέλει δεν χρειάζεται να αναζητάμε ακατάπαυστα πρωτότυπες και μοναδικές γεύσεις για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις, αρκεί να βασιστούμε στα φρέσκα ζαρζαβατικά της εποχής που είναι νόστιμα και να τα μαγειρέψουμε με μεράκι. Βέβαια αν αυτά είναι από μποστάνι, ακόμα καλύτερα…! Και για να μας πιάσει το φαγάκι της χθεσινής μέρας ετοίμασα τις μπάμιες με κοτόπουλο ή για να ακριβολογώ ετοίμασα κοτόπουλο με μπάμιες και χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά (7/9) ένα αντικολλητικό σκεύος και μόλις αυτό πάρει θερμοκρασία τοποθετώ τα μπούτια κοτόπουλου να πάρουν χρώμα γυρίζοντας τα κι από τις δύο πλευρές. Εντωμεταξύ τα αλατοπιπερώνω.
Κατόπιν τα αφαιρώ και ρίχνω το κρεμμύδι να πάρει κι αυτό χρώμα και να αφήσει τα υγρά του.
Επαναφέρω το κοτόπουλο στο σκεύος χαμηλώνοντας την θερμοκρασία (4/9) και ψήνοντας για 30’ το κοτόπουλο μέχρι να αφήσει τα υγρά του με κλειστό καπάκι.
Στην συνέχεια προσθέτω τις μπάμιες, τις πολτοποιημένες ντομάτες (μαζί με την πάστα ντομάτας), αλατοπίπερο και δίνω νέα βράση στο φαγητό. Αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει για 30’ ακόμα μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο κι οι μπάμιες στο ζουμί τους. Προσοχή όμως να μην παραβράσει το φαγητό και διαλυθούν οι πολύ ευαίσθητες μπάμιες.
Λίγο πριν το τέλος προσθέτω το ελαιόλαδο να πάρει 1-2 βράσεις και σβήνω το φαγητό. Το κοτόπουλο κι οι μπάμιες συνοδεύονται υπέροχα από πλιγούρι σε κόκκινη σάλτσα.
Καλή επιτυχία!
Σχετικά