Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Ιταλοί είναι λάτρεις της pasta κι ότι την μαγειρεύουν ποικιλοτρόπως, με κρέας, με τυριά και γαλακτοκομικά, με λαχανικά, με θαλασσινά αλλά και σκέτη μόνο με λάδι και σκόρδο. Ότι ετοιμάζουν τα ζυμαρικά τους όμως και με όσπρια ομολογουμένως με εντυπωσίασε. Φυσικά δεν θα έπρεπε, αφού είμαστε συνηθισμένοι σε συνδυασμούς όπως όσπρια με ρύζι ή δημητριακά οπότε γιατί όχι και με ζυμαρικά; Έτσι κι έγινε και βάλθηκα να φτιάξω αμέσως αυτήν την μακαρονάδα με τις φακές ραγού και τα σπαγγέτι που λάτρεψα!
Η συνταγή είναι από το νέο μου απόκτημα που ονομάζεται “Limoncello and Linen Water” (βρίσκομαι στην σφαίρα της ιταλικής γαστρονομίας τελευταίως) ένα βιβλίο υπέροχης αισθητικής με ιταλικές συνταγές και πανέμορφες εικόνες παλαιωμένων αντικειμένων και φωτογραφιών, όλα βγαλμένα μέσα από τον χρόνο… Το ραγού (ragoût από το γαλλικό ρήμα ragoûter που σημαίνει ξαναδίνω γεύση) δεν είναι τίποτα άλλο από μία πλούσια σάλτσα λαχανικών με άφθονα μυρωδικά που μπορεί να περιλαμβάνει κρέας, πουλερικά, θαλασσινά ή ψάρι ενώ εδώ ετοιμάζεται με φακές. Για τα ζυμαρικά με τις φακές ραγού χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ τις φακές σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό που να τις σκεπάζει μαζί με τα δαφνόφυλλα και το σκόρδο και τις σιγοβράζω για 20’ μέχρι να ψηθούν αλλά να μην λιώσουν. (Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω ότι τις φακές την πρώτη φορά τις έβρασα με φασκόμηλο και πρέπει να ομολογήσω ότι η γεύση του μέσα στην σάλτσα μου φάνηκε πολύ δυνατή και ιδιαίτερη γι’ αυτό και προτείνω να το αντικαταστήσουμε με το πιο διακριτικό δαφνόφυλλο.) Προς το τέλος τις αλατίζω, αφαιρώ τα δαφνόφυλλα και το σκόρδο και τις αφήνω στο νερό τους.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και γυρίζω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά (6/9) να πάρει χρώμα και να στεγνώσει. Προσθέτω τις ντομάτες, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνω. Σιγοβράζω (4/9) για 10’ περίπου μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες και κατόπιν προσθέτω τις φακές σουρωμένες καθώς και ½-1 ποτήρι από το νερό τους.
Συνεχίζω το βράσιμο σε μέτρια φωτιά (4/9) μέχρι να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις και να δέσει η σάλτσα. Στο σβήσιμο προσθέτω τον μαϊντανό και απομακρύνω το ραγού από την φωτιά.
Παράλληλα ετοιμάζω τα μακαρόνια σύμφωνα με τον χρόνο που αναγράφει η συσκευασία τους σε άφθονα αλατισμένο νερό και μόλις είναι έτοιμα κι al dente τα σουρώνω και τα σερβίρω στα πιάτα περιλούζοντας τα με τις φακές σε σάλτσα ραγού και λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Κι αν συμφωνείτε σχετικά με την πρωτοτυπία και την γευστικότητα της συνταγής να μου το πείτε γιατί θέλω να τα ξέρω ΟΛΑ!
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!
Τέλειο