Κατά πως λέει ο μύθος το «ιμάμ μπαϊλντί» πήρε το όνομα του από τον ιμάμη που το έφαγε κι έχασε τις αισθήσεις του (καθώς το bayıldım είναι ο αόριστος του τούρκικου ρήματος bayilmak = λιποθυμώ). Φαγητό κατεξοχήν καλοκαιρινό το ιμάμ μπαϊλντί τρώγεται την εποχή που οι μελιτζάνες ευδοκιμούν αν και μπορεί να ετοιμαστεί και τον χειμώνα με μελιτζάνες θερμοκηπίου που πλέον τις βρίσκουμε σε αφθονία κι είναι αρκετά εύγευστες (και δίχως σπόρια τις περισσότερες φορές).
Το ιμάμ μπαϊλντί αν κι ανήκει στην τούρκικη κουζίνα παρασκευάζεται επίσης στη Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Αλβανία κι ετοιμάζεται με μελιτζάνες που τις περισσότερες φορές έχουν τηγανιστεί, άφθονο κρεμμύδι, γλυκές ντομάτες εποχής, σκόρδο και πλούσιο αρωματικό μαϊντανό (πηγή: wikipedia). Για τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί που ψήθηκαν στον φούρνο αφού πρώτα τηγανίσθηκαν ελαφρώς χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Κόβω τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, αφαιρώ λεπτές κάθετες λωρίδες φλούδας ανά 2 δάχτυλα (σχηματίζοντας ρίγες) και τις κόβω στην μέση. Τις αφήνω σε αλατόνερο για 30’, τις ξεπλένω και τις στύβω ελαφρά.
Τηγανίζω τις μελιτζάνες σε λίγο λάδι για 2-3’ από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα και τις αφήνω στην άκρη.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (7/9) γυρνάω το κρεμμύδι στο λάδι κι αλατοπιπερώνω μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να πιεί τα υγρά του. Κατόπιν προσθέτω τα σκόρδα και τις ντομάτες, δίνω βράση κι αποσύρω από την φωτιά. Στο τέλος ρίχνω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό κι ανακατεύω.
Αραδιάζω τις μελιτζάνες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, τις αλατοπιπερώνω και τις πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη (για έξτρα γλυκιά γεύση). Στην συνέχεια τις γεμίζω με τα κρεμμύδια, γαρνίρω με τις λεπτοκομμένες φέτες ντομάτας και πιπεριάς και καλύπτω ερμητικά το σκεύος με αλουμινόχαρτο.
Τοποθετώ τις μελιτζάνες στον φούρνο στους 210°C για 30’ να ψηθούν και κατόπιν αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και χαμηλώνω την θερμοκρασία στους 190°C μέχρι να ροδίσουν και να πιούν τα υγρά τους.
Το ιμάμ μπαϊλντί μπορεί επίσης να μαγειρευτεί και στην κατσαρόλα παραλείποντας το αρχικό τηγάνισμα και τοποθετώντας τις μελιτζάνες σε πλατιά κατσαρόλα την μία πλάι στην άλλη. Στην συνέχεια τις ζαχαρώνω και τις αλατοπιπερώνω, τις γεμίζω με τα κρεμμύδια και τις φέτες ντομάτας και πιπεριάς και ρίχνω ¾ φλ. ελαιόλαδο και 1 φλ. νερό. Μετά την αρχική βράση τις σιγοψήνω μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα.
Οι μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί είναι τώρα έτοιμες, τρώγονται κρύες και συνοδεύονται από ρύζι basmati!
Πολύ ωραίο φαγητό οι μελιτζάνες ιμάμ μπαιλντί!! Το φτιάχνουμε πολύ συχνά τώρα το καλοκαίρι. Ταιριάζει εξαιρετικά και με γιαούρτι σακούλας (ή και κάτι πιό ελαφρύ αν προσέχουμε τα λιπαρά). Μου άρεσε πολύ η ιδέα με τις ροδέλες ντομάτας και πιπεριάς!
Έχεις δίκιο Χριστίνα, οι ροδέλες προσφέρουν και γεύση και εμφάνιση στο ιμάμ μπαϊλντί που είναι απλά αγαπημένο όπως άλλωστε οποιοδήποτε φαγητό περιέχει μελιτζάνες.