Ήρθε και φέτος ο καιρός για το αγαπημένο μου παγωμένο πράσινο τσάι. Κάθε χρόνο από την άνοιξη μέχρι τα μέσα φθινοπώρου θα καταναλώσω πολλά λίτρα από αυτό το σπιτικό, ευεργετικό και τονωτικό κρύο αφέψημα που εκτός από το να δροσίζει και να ξεδιψάει, έχει και την ιδιότητα της αποτοξίνωσης.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού που η πρόσληψη υγρών πρέπει να είναι συνεχής για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες, το παγωμένο πράσινο τσάι είναι το καλύτερο δροσιστικό αφέψημα που μπορούμε να επιλέξουμε αφού εκτός από το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, μπορούν να προστεθούν αρωματικά βότανα και μυρωδικά όπως μέντα, δυόσμο, δεντρολίβανο ή λεβάντα αλλά κι αρωματικές φλούδες εσπεριδοειδών από πορτοκάλι, λάιμ ή λεμόνι για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η απλή και διακριτική γεύση του πράσινου τσαγιού. Όσο για την ζάχαρη, αυτή μπορεί να παραληφθεί τελείως ή να χρησιμοποιηθούν φυσικά υποκατάστατα όπως μέλι, στέβια, σιρόπι σφενδάμου ή μελάσα! Κι αν έχω καλεσμένους ή θέλω να φτιάξω ποσότητα για να έχω άφθονο παγωμένο πράσινο τσάι, μπορώ να το ετοιμάσω σε μεγάλη κανάτα και να το διατηρήσω στο ψυγείο. Για το παγωμένο πράσινο τσάι (Photo: https://www.oneordinaryday.wordpress.com) χρειάζομαι…
Photo: http://dylanandrose.com/ |
Τρόπος Παρασκευής:
Τοποθετώ το φακελάκι στο ζεστό νερό μαζί με το γλυκαντικό και το αφήνω να σταθεί για 15’.
Σε ένα μεγάλο ποτήρι τοποθετώ αρκετά παγάκια, τον δυόσμο (ή άλλο αρωματικό βότανο), την φλούδα λεμονιού (λάιμ ή πορτοκαλιού) και τέλος ρίχνω το εκχύλισμα τσαγιού. Προσθέτω το κρύο νερό, ανακατεύω ελαφρά κι αφήνω να σταθεί για 5’ (για να αναδυθούν τα αρώματα) προτού απολαύσω το παγωμένο πράσινο τσάι!