Τα όσπρια μου αρέσουν πολύ (και) όταν γίνονται σαλάτα, γιατί μας χορταίνουν υγιεινά κι έχουν την δυνατότητα να συνδυαστούν με πολλά υλικά. Η σαλάτα με τις φακές, το πλιγούρι και την σάλτσα πορτοκαλιού είναι σαλάτα πλήρης και χορταστική που ξεσηκώνει με τον συνδυασμό της γήινης γεύσης των φακών, του πλιγουριού αλλά και της ντομάτας με την φέτα. Η σαλάτα όμως αυτή θα ήταν λιγότερο ενδιαφέρουσα αν δεν συνοδευόταν από την φρουτώδη σάλτσα πορτοκαλιού που την απογειώνει αφήνοντας αρωματική και χωνευτική επίγευση. Για την σαλάτα με τις φακές, το πλιγούρι με την σάλτσα πορτοκαλιού χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Σε μία κατσαρόλα με νερό τοποθετώ τις φακές με το δαφνόφυλλο, το σκόρδο και λίγο αλάτι και τις βράζω για περίπου 20’ μέχρι να ψηθούν αλλά να κρατάνε. Τις στραγγίζω, αφαιρώ το δαφνόφυλλο και το σκόρδο και τις αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.
Σε ένα άλλο μικρό σκεύος αλέθω την ντομάτα και το κρεμμύδι με την ράβδο χειρός μέχρι να έχω μία σάλτσα.
Προσθέτω αλατοπίπερο, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και ½ φλ. νερό και δίνω βράση. Κατόπιν σιγοβράζω (3/9) το πλιγούρι με κλειστό καπάκι μέχρι να πιεί τα υγρά του και να ψηθεί. Όταν στεγνώσει το αποσύρω από την φωτιά και το αφήνω στην άκρη να κρυώσει. Εναλλακτικά μπορώ να ετοιμάσω το πλιγούρι χωρίς ντομάτα (άσπρο) και να προσθέσω 2/3 φλ. νερό για τον βράσιμο.
Ετοιμάζω την σάλτσα πορτοκαλιού τοποθετώντας όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι και το αναταράσσω να χτυπηθούν τα υλικά μέχρι να έχω μία ομοιογενή σάλτσα.
Συνθέτω την σαλάτα σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετώντας τις φακές, το πλιγούρι, τα ντοματάκια, τον μαϊντανό και την φέτα θρυμματισμένη. Ανακατεύω με προσοχή και ραντίζω την σαλάτα με λίγο μηλόξυδο. Την μεταφέρω στο πιάτο σερβιρίσματος και περιχύνω την σάλτσα πορτοκαλιού.
Η σαλάτα με τις φακές, το πλιγούρι και την σάλτσα πορτοκαλιού είναι έτοιμη για απόλαυση!