SAMSUNG CSC

Τσιπούρα (φιλέτο) με σάλτσα λεμονιού

2
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Η εκτέλεση αυτής της συνταγής είναι απλούστατη με φίνο και εύγεστο αποτέλεσμα δίνοντας μία άλλη οπτική στο ψάρι της βδομάδας. Έτσι αυτήν την φορά, η τσιπούρα μαγειρεύεται φιλεταρισμένη (από τον ψαρά), ψήνεται στο αντικολλητικό τηγάνι δίχως επιπλέον λιπαρά καθώς αρκούν τα δικά της (ιδίως αν είναι ιχθυοτροφείου) και σβήνεται με χυμό λεμονιού δημιουργώντας μία ελαφριά σάλτσα (αμβλύνοντας την λιπαρότητα του ψαριού) παρέα με μυρωδικά όπως εστραγκόν και σχοινόπρασο (που πάνε πολύ με τα θαλασσινά). Σε γενικές γραμμές, οι τσιπούρες ιχθυοτροφείου αν και πιο λιπαρές από τις «αλανιάρες» δεν παύουν να είναι θρεπτικές (φουλ στα ωμέγα 3 λιπαρά) ενώ τις περισσότερες φορές είναι και πιο φρέσκιες (λόγω της αφθονίας τους) από άλλα ψάρια. Για το φιλέτο τσιπούρας με σάλτσα λεμονιού χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Ζεσταίνω το αντικολλητικό τηγάνι σε ψηλή θερμοκρασία (9/9). Αλατοπιπερώνω τα φιλέτα της τσιπούρας κι από τις δύο πλευρές και τα τοποθετώ μέσα στο τηγάνι μόλις αυτό ζεσταθεί καλά. Δίχως να χαμηλώσω την φωτιά τα ψήνω για 5’ από την μία πλευρά και μετά τα γυρίζω κι από την άλλη για άλλα 5’.
Παρατηρώ ότι οι τσιπούρες ιχθυοτροφείου λόγω της λιπαρότητας τους θα αφήσουν αρκετό από το λάδι τους ενώ ψήνονται.
Μόλις ψηθούν οι τσιπούρες κι από τις 2 πλευρές και πάρουν ροδοκόκκινο χρώμα ρίχνω τον χυμό λεμονιού, το εστραγκόν και το σχοινόπρασο και σβήνω την φωτιά. Το λεμόνι θα δέσει με τα λιπαρά του ψαριού και θα δημιουργήσει μία ελαφριά σάλτσα που «σπάει» την λιπαρότητά της τσιπούρας ενώ το εστραγκόν και το σχοινόπρασο προσφέρουν λεπτή και φίνα γεύση δίχως να επισκιάζουν την φρέσκια γεύση του ψαριού.
Τσιπούρα Φιλεταρισμένη με Σάλτσα Λεμονιού
Μπορώ να συνοδεύσω τις φιλεταρισμένες τσιπούρες με ψητές ντομάτες (αλλά και πιπεριές και κρεμμύδι) επίσης στο τηγάνι ως εξής (βάσει συνταγής του γιού μου!). Τεμαχίζω τις ντομάτες σε 2 ή 3 μέρη και τις τοποθετώ σε αντικολλητικό σκεύος με 1 κ.σ. λάδι. Σε δυνατή φωτιά (9/9) ψήνω τις ντομάτες μέχρι να πάρουν χρώμα και να δείχνουν καψαλισμένες και κατόπιν τις αλατοπιπερώνω και τις σβήνω με λίγο χυμό λεμονιού. Τις σερβίρω δίπλα στις φιλεταρισμένες τσιπούρες όσο ακόμα είναι ζεστές.
Καλή όρεξη!
Rate

4 σχόλια

  1. Γεια σου Ελλη μου , πολυ μου αρεσε αυτη η συνταγη σου , θα την εφαρμοσω συντομα .Φανταζομαι απο τωρα το αποτελεσμα , θα ειναι λουκουμι . Δεν γνωριζα το αποξηραμενο σχινοπρασο … θα το ψαξω .Εγω για να εξουδετερωσω την βαρια ψαριλα απλως εβαζα απο μια φετιτσα λεμονι και μιση σκελιδα σκορδο μεσα στην κοιλια και στο κεφαλι .Σωστος και ο νεος με τις ντοματες …….κοιτα να δεις τι μαθαινει κανεις …..ΜΠΡΑΒΟ σας φιλω αμφοτερους.

     
  2. Σας ευχαριστώ και θα χαρώ να μάθω σύντομα τις εντυπώσεις σας για αυτήν την πολύ απλή παραλλαγή για το ψήσιμο της τσιπούρας.

     
  3. Μια gourmet εκδοχή ενός παραδοσιακού πιάτου. Πολύ καλή και πρακτική η ιδέα να χρησιμοποιηθεί το φιλέτο αντί για ολόκληρο το ψάρι. Μικρός χρόνος και εύκολος τρόπος εκτέλεσης για ένα τόσο γευστικό αποτέλεσμα!

     
  4. Σοφία μου από όσα λες κρατώ κυρίως το gourmet εκδοχή που δεν το είχα σκεφτεί καθόλου (αλλά για να το λες εσύ…). Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.