Η αθερίνα είναι από τα μικρότερα ψάρια μαζί με την μαρίδα που θα βρούμε στο ιχθυοπωλείο αλλά ας μην γελιόμαστε, ότι του λείπει σε μέγεθος το βρίσκει σε γεύση! Χθες μόλις τις αντίκρισα στον ψαρά σκέφτηκα ότι μαζί με τηγανιτές πατάτες θα ήταν εξαιρετικός συνδυασμός για τα παιδιά, ένα γνήσιο fish and chips γεύμα. Άλλωστε ανέκαθεν τους έλεγα στην προσπάθεια μου να τα παροτρύνω να τις φάνε ότι τα μικρά ψαράκια είναι σαν τσιπς της θάλασσας (κάτι σαν τα τσιπς γαρίδας) κι έτσι τραγανά και νόστιμα όπως είναι φαίνεται να τα έχω πείσει… Για τις τηγανιτές αθερίνες (όπως και για τις μαρίδες) που θέλουν μόνο λίγη προσοχή στο τηγάνισμα θα χρειαστώ τα ακόλουθα…
Τρόπος Παρασκευής:
Ενώ ζεσταίνω καλά το λάδι σε δυνατή φωτιά (με προσοχή όμως να μην κάψει) ανακατεύω σε ένα μεγάλο μπολ τα δύο αλεύρια και κατόπιν ρίχνω τις μισές αθερίνες να αλευρωθούν.
Κατόπιν τις περνάω από σήτα κρατώντας το αλεύρι που θα περάσει (για την δεύτερη δόση) και μόλις το λάδι έχει ζεσταθεί τις ρίχνω λίγες-λίγες μέσα ανακινώντας την κατσαρόλα για να απλωθούν στο τηγάνι.
Οι αθερίνες θέλουν περίπου 3-4’ τηγάνισμα μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις αφαιρώ, τις τοποθετώ σε απορροφητικό χαρτί, τις αλατίζω (μόνο αφού τηγανισθούν) και στύβω λίγο λεμονάκι για έξτρα γεύση. Επαναλαμβάνω την διαδικασία με τις υπόλοιπες.
Οι τηγανιτές αθερίνες είναι έτοιμες και καλή μας όρεξη!
(κι οι τηγανητές πατάτες που δεν θα μπορούσαν να λείψουν…)