SAMSUNG CSC

Σταφύλι γλυκό του κουταλιού

2 μικρά βάζα
Ποσότητα
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Δεν είναι πολύς καιρός που βγήκαν τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς κι έτσι έχουμε όλο το φθινόπωρο μπροστά μας για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο και ελαφρά αρωματικό γλυκό του κουταλιού με επίγευση πορτοκαλιού. Το σταφύλι όταν γίνεται γλυκό (μαρμελάδα ή του κουταλιού) λόγω της αδύναμης γεύσης που αποκτά όταν ψηθεί, έχει ανάγκη προσθήκης πρόσθετου αρωματικού στοιχείου. Τα συνηθέστερα αρωματικά που προστίθενται είναι η αρμπαρόριζα κι η βανίλια ενώ αυτή εδώ η υπέροχη συνταγή για μαρμελάδα σταφύλι χρησιμοποιεί φρέσκο τζίντζερ (κι είναι πολύ νόστιμη)! Φέτος το καλοκαίρι στα Κύθηρα πιάνοντας κουβεντούλα στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς με μία γιαγιούλα, μου είπε ότι εκείνη το σταφύλι γλυκό το φτιάχνει με χυμό πορτοκαλιού βάσει συνταγής από την Σμύρνη (τυχαίο;). Έτσι κι εγώ φέτος όχι μόνο το ετοίμασα με χυμό πορτοκαλιού αλλά πρόσθεσα και φλούδα για ακόμα περισσότερο άρωμα. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα αρέσει και σας όπως και σε μένα. Για το σταφύλι γλυκό με άρωμα πορτοκαλιού χρειάσθηκα τα ακόλουθα…
Τρόπος Παρασκευής:
Από βραδύς τοποθετώ σε ένα βαθύ σκεύος τα σταφύλια με την ζάχαρη, τον χυμό και την φλούδα πορτοκαλιού και τα αφήνω όλο το βράδυ να αφήσουν τα υγρά τους.

Το επόμενο πρωινό αφού δώσω μια δυνατή βράση (9/9) συνεχίζω το βράσιμο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (6/9) για 15’ περίπου ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να δέσει το σιρόπι και να καραμελώσει ελαφρά κι ανεπαίσθητα. Στα μισά του χρόνου βράσης προσθέτω και τον χυμό λεμονιού. Δοκιμάζω την πυκνότητα του σιροπιού και ξέρω ότι αυτό είναι έτοιμο όταν ρίξω μία σταγόνα στο χείλος ενός πιάτου κι αυτή δεν κυλίσει αλλά παραμείνει στην θέση της.

 
Αφού βράσει το γλυκό σταφύλι αφαιρώ την ολόκληρη φλούδα πορτοκαλιού κι αποσύρω το γλυκό από την φωτιά.
Όσο ακόμα είναι ζεστό το γλυκό το αδειάζω με το ειδικό χωνί σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία κλείνω κι αναποδογυρίζω με το καπάκι προς τα κάτω για να σφραγιστεί ο αέρας και να κονσερβοποιηθεί το γλυκό.
Γλυκό του Κουταλιού Σταφύλι
Το γλυκό του κουταλιού σταφύλι είναι εξαιρετικό όταν πρόκειται να συνοδέψει τον καφέ μας το απογευματάκι ιδίως κατά την διάρκεια του χειμώνα καθώς θα μας θυμίζει ακόμα περισσότερο το αγαπημένο μας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
Γλυκό του Κουταλιού Σταφύλι
Κάπως έτσι σαν να έφτασε η ώρα που μπορούμε να ευχηθούμε πια να έχουμε όλοι μας ένα καλό και απροβλημάτιστο φθινόπωρο!
Rate