Δεν είναι πολύς καιρός που βγήκαν τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς κι έτσι έχουμε όλο το φθινόπωρο μπροστά μας για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο και ελαφρά αρωματικό γλυκό του κουταλιού με επίγευση πορτοκαλιού. Το σταφύλι όταν γίνεται γλυκό (μαρμελάδα ή του κουταλιού) λόγω της αδύναμης γεύσης που αποκτά όταν ψηθεί, έχει ανάγκη προσθήκης πρόσθετου αρωματικού στοιχείου. Τα συνηθέστερα αρωματικά που προστίθενται είναι η αρμπαρόριζα κι η βανίλια ενώ αυτή εδώ η υπέροχη συνταγή για μαρμελάδα σταφύλι χρησιμοποιεί φρέσκο τζίντζερ (κι είναι πολύ νόστιμη)! Φέτος το καλοκαίρι στα Κύθηρα πιάνοντας κουβεντούλα στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς με μία γιαγιούλα, μου είπε ότι εκείνη το σταφύλι γλυκό το φτιάχνει με χυμό πορτοκαλιού βάσει συνταγής από την Σμύρνη (τυχαίο;). Έτσι κι εγώ φέτος όχι μόνο το ετοίμασα με χυμό πορτοκαλιού αλλά πρόσθεσα και φλούδα για ακόμα περισσότερο άρωμα. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα αρέσει και σας όπως και σε μένα. Για το σταφύλι γλυκό με άρωμα πορτοκαλιού χρειάσθηκα τα ακόλουθα…
Τρόπος Παρασκευής:
Από βραδύς τοποθετώ σε ένα βαθύ σκεύος τα σταφύλια με την ζάχαρη, τον χυμό και την φλούδα πορτοκαλιού και τα αφήνω όλο το βράδυ να αφήσουν τα υγρά τους.
Το επόμενο πρωινό αφού δώσω μια δυνατή βράση (9/9) συνεχίζω το βράσιμο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (6/9) για 15’ περίπου ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να δέσει το σιρόπι και να καραμελώσει ελαφρά κι ανεπαίσθητα. Στα μισά του χρόνου βράσης προσθέτω και τον χυμό λεμονιού. Δοκιμάζω την πυκνότητα του σιροπιού και ξέρω ότι αυτό είναι έτοιμο όταν ρίξω μία σταγόνα στο χείλος ενός πιάτου κι αυτή δεν κυλίσει αλλά παραμείνει στην θέση της.
Αφού βράσει το γλυκό σταφύλι αφαιρώ την ολόκληρη φλούδα πορτοκαλιού κι αποσύρω το γλυκό από την φωτιά.
Όσο ακόμα είναι ζεστό το γλυκό το αδειάζω με το ειδικό χωνί σε αποστειρωμένα βάζα τα οποία κλείνω κι αναποδογυρίζω με το καπάκι προς τα κάτω για να σφραγιστεί ο αέρας και να κονσερβοποιηθεί το γλυκό.
Το γλυκό του κουταλιού σταφύλι είναι εξαιρετικό όταν πρόκειται να συνοδέψει τον καφέ μας το απογευματάκι ιδίως κατά την διάρκεια του χειμώνα καθώς θα μας θυμίζει ακόμα περισσότερο το αγαπημένο μας ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!
Κάπως έτσι σαν να έφτασε η ώρα που μπορούμε να ευχηθούμε πια να έχουμε όλοι μας ένα καλό και απροβλημάτιστο φθινόπωρο!
Γεια σου Ελλη μου , θα δοκιμασω και αυτη την συνταγη για το γλυκο σταφυλακι .Σπανια το πετυχενω , παντα γινετε μαυρογκαγκανιασμενο και τρομαζω να το δεσω . Περσυ δοκιμασα συνταγη γνωστου πατριωτη μας , με χυμο μηλου του εμποριου , για να γινει λεει ανοιχτοχρωμο αλλα φευ …….Αν αυτη τη φορα τα καταφερω …θα το βαφτισω γλυκο ελακι …..οχι σταφυλακι ….φιλια
Θα χαρώ όπως πάντα πολύ να μάθω τις εντυπώσεις σας. Να υποθέσω ότι το σιρόπι σκουραίνει λόγω του ότι βράζει περισσότερο από όσο χρειάζεται. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο… Καλή σας επιτυχία!
Θα ηθελα να μου πης σε παρακαλω πως βαζεις το τζιντζερ στο σταφυλι , σε τι μορφη και ποτε ?
Για να μάθετε για το σταφύλι και το τζίντζερ θα ήταν προτιμότερο να αναφερθείτε στην συνταγή Μαρμελάδα Σταφύλι με Τζίντζερ κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας ανάρτησης ή μέσα από την σελίδα "Όλες οι Συνταγές".
Ευχαριστω πολυ Ελλη .
Γεια σου Ελλη , εκανα δυο παρτιδες γλυκο σταφυλι με χυμο πορτοκαλιου και εγινε υπεροχο , παραπολυ νοστιμο .βρηκα και βιολογικα πορτοκαλια .Τωρα ετοιμαζω σταφυλι με τζιντζερ , αλλα χωρις να το λιωσω , ελπιζω να τα καταφερω …….ευχαριστω πολυ .
Χαίρομαι πάρα πολύ! Ανυπομονώ να ακούσω τις εντυπώσεις και του τζίντζερ… Καλή μαγειρική συνέχεια!
Πολυ καλο εγινε και με το τζιντζερ , η μυρωδια δεν ειναι εντονη , μαλλον εξατμηστικε κατα το βρασιμο ..αλλα εχει μια πολυ ευχαριστη καυτερη γευση εξου και η πρωτοτυπια…..ευχαριστω !!!
Λοιπόν μόλις μου ήρθε μία ιδέα! Την επόμενη φορά να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε σταφύλι γλυκό (του κουταλιού ή μαρμελάδα) με πορτοκάλι αλλά και τζίντζερ για να έχει άρωμα φρούτου ΚΑΙ πικάντικη επίγευση… Μμμ!
Εισαι πολυ ξελογιαστρα ……εχω ακομη και απο τα τρια υλικα ' θα με βαλεις στα αιματα παλι , αλλα χαλαλι σου ……
Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη! Όσο δε το σκέφτομαι τόσο πιστεύω ότι η γεύση θα είναι μαγεία…