Η παράδοση λέει ότι η φανουρόπιτα, αυτή η γλυκιά πίτα φτιαγμένη με νηστίσιμα υλικά, ετοιμάζεται την παραμονή και προσφέρεται ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου. Η φανουρόπιτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία κι οι πιστοί με την προσφορά της πίτας ζητούν κατά κύριο λόγο την «φανέρωση» αντικειμένων, ανθρώπων ή καλών ειδήσεων (πηγή: Βικιπαίδεια). Η συνταγή για φανουρόπιτα είναι ιδιαίτερα μυρωδάτη χάρη στα μπαχαρικά και την φλούδα λεμονιού και πορτοκαλιού και αποτελείται από συνολικά 13 υλικά (που όπως υπαγορεύει η παράδοση πρέπει να είναι μονός αριθμός). Για την παραδοσιακή φανουρόπιτα με βάση πολίτικη συνταγή χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Λαδώνω κι αλευρώνω την φόρμα του κέικ ενώ χτυπάω την ζάχαρη με το λάδι για 5’. Κατόπιν προσθέτω το αλεύρι με το baking powder, τα μυρωδικά, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σ’ ένα ποτήρι βάζω την σόδα, προσθέτω τον χυμό λεμονιού και στην συνέχεια ρίχνω το μείγμα χυμού που αναβράζει στην ζύμη. Στο τέλος ρίχνω τις σταφίδες και τα καρύδια.
Αδειάζω την ζύμη σε μια βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα και ψήνω στους 175°C (πάνω-κάτω αντίσταση) σε προθερμασμένο φούρνο για 50’ περίπου. Βεβαιώνομαι ότι η φανουρόπιτα έχει ψηθεί καλά αφού την τρυπήσω στο κέντρο με μία οδοντογλυφίδα και βγει στεγνή. Διαφορετικά συνεχίζω το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.
Αφού κρυώσει η φανουρόπιτα την αναποδογυρίζω σε πιατέλα και την πασπαλίζω με λίγη άχνη ζάχαρη.