SAMSUNG CSC

Δαμασκηνόπιτα με τριφτή ζύμη (crumble)

6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Απίθανη δαμασκηνόπιτα με φρέσκα δαμάσκηνα, λίγη ζάχαρη και τριφτή ζύμη (crumble) με νιφάδες βρώμης που είναι από τις πιο νόστιμες ζύμες που κυκλοφορούν. Η εποχή για δαμάσκηνα είναι (τώρα) το φθινόπωρο και για λίγο καιρό ακόμα, οπότε σπεύσατε να την δοκιμάσετε. Το χαρακτηριστικό των δαμάσκηνων καθώς και το πλεονέκτημα τους στην ζαχαροπλαστική είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα γλυκά και κατ’ επέκταση δεν είναι λιγωτικά ούτε τα γλυκά που παρασκευάζονται με αυτά (βλ. επίσης μαρμελάδα δαμάσκηνο στο φούρνο).
Σε χώρες όπως η Αγγλία κι η Αυστραλία oι τάρτες με τριφτή ζύμη (βλ. apple crumble) συνοδεύονται και περιχύνονται με ζεστή κρέμα με βάση το αραβοσιτάλευρο (custard) η οποία πάνω από την δαμασκηνόπιτα «σπάει» την ελαφριά της ξινίλα και μουλιάζει την μπισκοτένια της ζύμη (και γίνεται ένας γλυκός χαμός…). Για την δαμασκηνόπιτα με την τριφτή ζύμη (βάσει προσαρμοσμένης συνταγής από το www.bbcgoodfood.com) χρειάσθηκα τα εξής…
Τρόπος Παρασκευής:
Ετοιμάζω την τριφτή ζύμη τοποθετώντας το βούτυρο και το αλεύρι στο blender ωσότου σχηματισθεί μία νωπή ζύμη που θα θυμίζει βρεμένη άμμο. Μεταφέρω την ζύμη σε ένα μπολ, προσθέτω την ζάχαρη και τις νιφάδες βρώμης κι ανακατεύω με ένα πιρούνι να ενωθούν τα υλικά. Η ζύμη στο τέλος θα έχει ανομοιόμορφα κομμάτια ενώ αν θέλω μπορώ να την φυλάξω στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσω.
Στρώνω τα κομμένα δαμάσκηνα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνω την ζάχαρη, την βανίλια και κοσκινίζω από πάνω με ένα μικρό σουρωτήρι (π.χ. του τσαγιού) το αλεύρι. Το αλεύρι το προσθέτω για να απορροφήσει τα υγρά από τα δαμάσκηνα τα οποία έχουν αρκετή περιεκτικότητα σε νερό αλλά και σε πηκτίνη που σημαίνει ότι στο τέλος θα σχηματισθεί ένα παχύρευστο ζουμάκι με ωραίο δαμασκηνί χρώμα.
Κατόπιν θρυμματίζω με τα χέρια μου την ζύμη πάνω από τα δαμάσκηνα και τοποθετώ το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (πάνω-κάτω αντίσταση) για 50’. Σερβίρω την δαμασκηνόπιτα μετά από 30’ που θα έχει κρυώσει λίγο για να μην βράζει το φρούτο, ιδανικά με βραστή κρέμα custard!
Δαμασκηνόπιτα
Καλή όρεξη!
Rate

2 σχόλια

  1. Μου φαινεται τελεια Ελλη μου ….αλλα δυστυχως τα δαμασκηνα αντενδεικνηντε στο εντερακι..Θα την φτιαξω οταν εχω φιλες για καφε , και θα φαω λιγουλαααακι .Συστηνω να την φτιαξουν οοοοοολες .

     
  2. Ποιά φίλη θα την πρωτοφτιάξει δεν ξέρω…

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.