Ο σπιτικός ζωμός είναι ότι καλύτερο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να νοστιμίσει η σούπα που θα ετοιμάσουμε ή η σάλτσα που θα φτιάξουμε στο σπίτι. Κι ας υπάρχει η επικρατούσα εντύπωση ότι κι ο έτοιμος κύβος την ίδια δουλειά κάνει. Αμ δε, που θα έλεγε κι ο Χατζηχρήστος! Παρόλα αυτά η ανάρτηση αυτή σκοπό έχει να μας αφυπνίσει για τις χρήσεις του σπιτικού ζωμού στην καθημερινή μαγειρική καθώς είναι πολλές οι δυνατότητες που προσφέρει και μάλιστα σε φαγητά που δεν θα φανταζόμασταν δίνοντας βάθος κι ενδιαφέρον στην γεύση. Μαγειρευτά, πιλάφια και μακαρόνια, όσπρια, τραχανόσουπες, λαδερά κ.α. είναι μόνο ορισμένα που έρχονται στον νου πέρα από τις σούπες και τις σάλτσες.
Photo: http://www.thekitchn.com/ |
Οι σπιτικοί ζωμοί που μπορούμε να ετοιμάσουμε είναι κοτόπουλου, βοδινού, λαχανικών και ψαριού. Για τους ζωμούς θα χρειαστούμε λαχανικά όπως κρεμμύδι, πράσο και καρότα καθώς και μυρωδικά όπως δαφνόφυλλα, σέλινο και μαϊντανό ενώ εκτός από τον ζωμό λαχανικών οι υπόλοιποι θα χρειαστούν αντίστοιχα κόκκαλα από κοτόπουλο, βοδινό ή ψάρι. Ως προς τα μυρωδικά και τα λαχανικά μπορούμε να εμπλουτίσουμε τις γεύσεις προσθέτοντας κι άλλα της επιλογής μας όπως θυμάρι, άνηθο, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, κόκκους πιπεριού, μαραθόριζα, σέλερι, μανιτάρια, ντομάτα, κρασί κλπ. Πιο αναλυτικά για τους σπιτικούς ζωμούς θα χρειαστούμε τα ακόλουθα…
Γενικά, τον ζωμό που ετοιμάζουμε τον κάνουμε σχετικά ουδέτερο στην γεύση καθώς τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουμε πού και πώς ακριβώς θα τον χρησιμοποιήσουμε. Έτσι αποφεύγουμε συνήθως το σκόρδο ή άλλα έντονα μυρωδικά καθώς και το αλάτι που προστίθενται στο τελικό φαγητό. Επίσης για λόγους πρακτικής ευκολίας τον ζωμό τον κάνουμε ελαφρά συμπυκνωμένο (με λίγο νερό) και τον φυλάσσουμε σε μερίδες στην κατάψυξη.
Τρόπος Παρασκευής:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα μαζί με τα μυρωδικά και τα κόκαλα. Προσθέτουμε το νερό και δίνουμε βράση στον ζωμό ενώ μόλις αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για μία ώρα. Στην περίπτωση του ζωμού από βοδινό βράζουμε πρώτα τα κόκαλα για 30’, ξαφρίζουμε με μια κουτάλα και κατόπιν προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά να βράσουν για άλλα 30’. Όταν είναι έτοιμος ο ζωμός τον αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και κατόπιν τον σουρώνουμε με ένα τουλπάνι (ειδικά στην περίπτωση του ψαριού που μπορεί να έχει μικρά κόκκαλα). Αδειάζουμε τον ζωμό σε μικρά αποστειρωμένα βάζα (των 200 ml) και τα φυλάμε στην κατάψυξη ωσότου τα καταναλώσουμε.
Καλή επιτυχία!