Νουντλς με κοτόπουλο και λαχανικά (Κινέζικο)

Νουντλς με κοτόπουλο και λαχανικά (Κινέζικο)

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Το “stir frying”, που σε ακριβή μετάφραση σημαίνει «ανακατεύω τηγανίζοντας» και στην πράξη επιτυγχάνεται με τηγάνισμα με λίγο λάδι σε πολύ δυνατή φωτιά με ταυτόχρονο γοργό ανακάτεμα, είναι κινέζικη μέθοδος μαγειρέματος με την οποία τα λαχανικά, το κρέας και το ψάρι που μαγειρεύονται στο wok διατηρούν την γεύση, τα θρεπτικά συστατικά, το χρώμα και την φρεσκάδα τους. Το κινέζικο wok που είναι κοίλο σκεύος και μοιάζει με τηγάνι, έχει την ιδιότητα να κατανέμει ισομερώς την θερμοκρασία σε ολόκληρο το σκεύος κι αυτό δίνει τη δυνατότητα στο φαγητό μας να τηγανίζεται γρήγορα κι ομοιόμορφα με λίγο λάδι.
Σήμερα το stir frying της κινέζικης κουζίνας, που έχει μεγάλη απήχηση πλέον και στο δυτικό τρόπο μαγειρικής, απέχει πολύ από τον τρόπο που μαγειρεύουμε εμείς οι μεσογειακοί λαοί καθώς η τεχνική του είναι τέτοια που το φαγητό ετοιμάζεται σε λιγότερο χρόνο, τα λαχανικά γίνονται τραγανά και ζωντανά στο χρώμα, το κρέας γίνεται τρυφερό και ζουμερό, σφραγίζονται οι χυμοί κι οι γεύσεις των υλικών και στο τέλος το φαγητό μας γίνεται πιο ελαφρύ και υγιεινό. Όσοι δεν έχουν wok μπορούν να ετοιμάσουν τα ντούντλς με το κινέζικο κοτόπουλο και τα λαχανικά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι όπως περιγράφεται παρακάτω (από προσαρμοσμένη συνταγή του Jamie Oliver) αρκεί να προμηθευτούν τα απαραίτητα ασιατικά υλικά…
Τρόπος Παρασκευής:
Ξεκινάω καβουρδίζοντας τα κάσιους σε χαμηλή φωτιά (2/9) για 10’ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να γίνουν τραγανά.
Ρίχνω τα νουντλς σε βραστό νερό με τον ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου (προαιρετικά) και τα βράζω σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας μείον 1’ λιγότερο καθώς θα ψηθούν και στο τηγάνι. Τα σουρώνω (κρατάω λίγο από το νερό αργότερα για την σάλτσα), τα ξεπλένω και τα κρατάω στην άκρη αφού τα περιχύσω με λίγο λάδι για να μην κολλάνε.
Ζεσταίνω καλά το αντικολλητικό τηγάνι ή το wok με το λάδι, ρίχνω το κοτόπουλο με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το γυρίζω γρήγορα σε δυνατή φωτιά (8/9) μέχρι να πάρει χρώμα για 2’. Προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ, το σκόρδο (ολόκληρες σκελίδες για να μπορώ αργότερα να τις αφαιρέσω) τα καρότα και τον αρακά και συνεχίσω το γρήγορο ανακάτεμα για 3’ μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά.
Κατόπιν προσθέτω και τα νουντλς και τα γυρνώ κι αυτά στο τηγάνι (5/9) ωσότου ζεσταθούν αυτά και ψηθεί σε βάθος το κοτόπουλο. (Αν νομίζω ότι χρειάζεται μπορώ να κλείσω το σκεύος με το καπάκι και να το αφήσω να ψηθεί για 3’ ακόμα σε χαμηλή θερμοκρασία ωσότου βεβαιωθώ ότι τα επιμέρους υλικά έχουν ψηθεί καλά.) Στο τέλος προσθέτω το μισό κόλιανδρο, την σόγια, την σάλτσα ψαριού, λίγο από το νερό που έβρασαν τα νουντλς (για να σχηματισθεί μια ελαφριά σάλτσα), ανακατεύω κι αποσύρω από την φωτιά. Στο φαγητό δεν προσθέτω αλάτι αφού η σάλτσα της σόγιας και του ψαριού είναι πολύ αλμυρές.
Χωρίζω το φαγητό σε τέσσερα πιάτα, ρίχνω από πάνω τα καβουρδισμένα κάσιους, το υπόλοιπο ψιλοκομμένο κόλιανδρο, λίγο μπούκοβο για έξτρα αψάδα και σερβίρω με δύο φέτες λάιμ σε κάθε πιάτο που θα στυφτούν από πάνω για δροσιά κι άρωμα. Το κινέζικο κοτόπουλο με νουντλς και λαχανικά είναι έτοιμο για απόλαυση!
Νουντλς με Κοτόπουλο και Λαχανικά
 Καλή επιτυχία!
Rate

2 σχόλια

  1. Και αυτό μας άρεσε πολύ! Επειδή βέβαια έχω εμμονή με τα κρεμμύδια τα ξερά, πρόσθεσα ένα στα λαχανικά όπως και λιγο φρέσκο δυόσμο μαζι με τον κόλιανδρο. Το καταευχαριστηθηκαμε!

     
  2. Άλλωστε το κρεμμύδι όπως ξέρουμε νοστιμίζει και γλυκαίνει το φαγητό μας, οπότε πολύ καλά έκανες!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.