Βασιλόπιτα κέικ (αφράτη)

Βασιλόπιτα κέικ (αφράτη)

12
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Για εμάς που είμαστε από την Πόλη η μόνη αποδεκτή βασιλόπιτα είναι η πολίτικη, με την κοπανισμένη μαστίχα, το μαχλέπι, την φρέσκια μαγιά και φυσικά όλη την διαδικασία του φουσκώματος. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται φασαριόζικα («μπελαλίδικα» όπως θα λέγαμε και στο σπίτι) αλλά είναι μέρος της «γιορτής» των ημερών και αναπόσπαστο κομμάτι της πολίτικης κουζίνας. Πέρα όμως από την τήρηση των παραδόσεων του τόπου μας δεν μπορούμε παρά να αφομοιώνουμε, επιλεκτικά ενδεχομένως, κι έθιμα του τόπου που μας μεγαλώνει σαν έναν τρόπο να σχετιστούμε με το μέλλον μας. Επιπλέον, μια καλή συνταγή γίνεται πάντα αφορμή για να μπούμε στην κουζίνα και να χαλαρώσουμε! Φέτος λοιπόν στο σπιτικό μας θα φτιάξουμε ελληνική βασιλόπιτα ετοιμασμένη σαν κέικ, με πορτοκάλι, αλεσμένα αμύγδαλα, καρύδια και φυσικά ασπράδια αυγού χτυπημένα σε μαρέγκα για να γίνει πολύ-πολύ αφράτη. Η συνταγή που είναι της πεθεράς μου και την ετοιμάζει κάθε χρόνο για την πρώτη μέρα του νέου έτους, έχει ως εξής…
Τρόπος Παρασκευής:
Ξεκινάω χτυπώντας τ’ ασπράδια αυγών στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα  μέχρι να αφρατέψουν. Αφού χτυπηθούν για 3-4’ κι αποκτήσουν όγκο προσθέτω 2 κ.σ. από την ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα ωσότου η μαρέγκα γυαλίσει και αποκτήσει κορυφές. Τοποθετώ την μαρέγκα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσω την ζύμη του κέικ.
Χτυπάω στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη για 10′ μέχρι να έχω ένα αφράτο και κρεμώδες μείγμα. Προσθέτω έναν – έναν τους κρόκους των αυγών, το γάλα, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκάλι και τα ξύσματα πορτοκαλιού και λεμονιού. Συνεχίζω με το κοσκινισμένο αλεύρι, το baking powder, τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα καρύδια.
Αφού ετοιμάσω την ζύμη του κέικ προσθέτω και την μαρέγκα ενσωματώνοντας την με μαλακές και κυκλικές κινήσεις από το κέντρο προς τα τοιχώματα ενώ την ίδια στιγμή περιστρέφω το μπολ. Σκοπός είναι κατά την ενσωμάτωση να μην χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.
Μεταφέρω την ζύμη της βασιλόπιτας σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη στρογγυλή φόρμα (χωρίς τρύπα) και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 60’. Βεβαιώνομαι ότι το κέικ έχει ψηθεί καλά όταν τρυπώντας το στο κέντρο με μια οδοντογλυφίδα αυτή βγει στεγνή.
Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα την μεταφέρω σε πιατέλα, την αχνίζω με την ζάχαρη περασμένη από κόσκινο και τέλος την διακοσμώ με τα φραγκοστάφυλα ή τα σπόρια ροδιού για καλή χρονιά και καλή τύχη!
Βασιλόπιτα Κέικ (Αφράτη)
Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι για όλους μας φωτεινή, ζωντανή και γευστική!
Rate

4 σχόλια

  1. Ευχαριστούμε για μία ακόμη ωραία συνταγή!
    Καλή χρονιά!

     
  2. Ευχαριστουμε , και του χρονου νασαι καλα για αλλες ωραιες συνταγες , καλαη χρονια .

     
  3. Καλή χρονιά και σε σας!

     
  4. Να είμαστε καλά να μαγειρεύουμε, καλή σας χρονιά!

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.