Μακαρόνια φούρνου με λαχανικά (ογκρατέν)

6-8
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Photo: www.mafranimal.blogspot.gr/

Αυτά τα εύκολα μακαρόνια του φούρνου ετοιμάζονται με ποικιλία λαχανικών για χρώμα και γεύση, ξεροψημένο και τραγανό μπέικον, λίγη τριμμένη πικάντικη γραβιέρα και μια ελαφριά κρέμα με φρέσκο γάλα, κρέμα γάλακτος και δύο (μόνο) αυγά. Μια ωραία εναλλακτική για τους καλεσμένους μας αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τα κλασικά μακαρόνια του φούρνου με την μπεσαμέλ, (μακαρόνια φούρνου ογκρατέν) αφού μπορούν εύκολα να ετοιμαστούν από την προηγουμένη κι απλώς να ψηθούν την ίδια μέρα. Αν πάλι τα ετοιμάσουμε για την οικογένεια μας χωρίς ιδιαίτερη αφορμή, τότε μάλλον θα αποτελέσουν μια ευχάριστη και πρωτότυπη επιλογή αφού είναι μία απλή κι όχι ιδιαίτερα επιβαρυμένη καθημερινή συνταγή. Για τα μακαρόνια φούρνου με λαχανικά χρειάστηκα…

Τρόπος Παρασκευής:

Γυρνάω σε αντικολλητικό σκεύος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) το κρεμμύδι, το πράσο και τα μανιτάρια μέχρι να πιούν τα υγρά τους. Κατόπιν προσθέτω τις χρωματιστές πιπεριές και τις γυρνάω κι αυτές για 2-3’. Αποσύρω τα λαχανικά από την φωτιά, τ’ αλατοπιπερώνω και τα κρατάω στην άκρη να γίνουν χλιαρά.

Ψήνω το μπέικον σε αντικολλητικό σκεύος μέχρι να ξεροψηθεί και να γίνει τραγανό. Το στραγγίζω σε χαρτί κουζίνας και το κρατάω επίσης στην άκρη για αργότερα.
Βράζω τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό για 1-2’ λιγότερο από τον ενδεδειγμένο χρόνο που αναγράφει η συσκευασία. Ο λόγος είναι ότι τα μακαρόνια θα απορροφήσουν κι άλλα υγρά κατά το ψήσιμο στον φούρνο, οπότε δεν θέλω να γίνουν πολύ μαλακά. Στραγγίζω, αλατίζω ελαφρά κι αφήνω τα μακαρόνια να γίνουν χλιαρά.
Σε ένα πυρίμαχο σκεύος που να έχει ύψος (και να μην είναι πολύ πλατύ και ξεραθούν τα μακαρόνια) αραδιάζω τα μισά λαχανικά και το μισό μπέικον, προσθέτω τα μισά μακαρόνια και την μισή γραβιέρα. Επαναλαμβάνω την διαδικασία μια φορά ακόμα. Αν τα μακαρόνια θέλω να τα σερβίρω την επομένη, τότε κλείνω το σκεύος με μία μεμβράνη και διατηρώ τα μακαρόνια στο ψυγείο μέχρι να τα φουρνίσω.
Προτού τα φουρνίσω χτυπάω το φρέσκο γάλα με τα αυγά, προσθέτω την κρέμα γάλακτος και περιχύνω το μείγμα πάνω από τα μακαρόνια. Τέλος πασπαλίζω την επιφάνεια με την παρμεζάνα και τα μακαρόνια φούρνου είναι έτοιμα για ψήσιμο. Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C για 50’.
Photo: www.mafranimal.blogspot.gr/
Καλή σας επιτυχία!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.