SAMSUNG CSC

Σφολιάτα με μερέντα

6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Απίθανη ιδέα σφολιάτας με περίτεχνη παρουσίαση και γέμιση μερέντας – κάτι σαν κρουασάν σοκολάτας – που θα ενθουσιάσει όχι μόνο μικρά παιδιά αλλά και μεγαλύτερους (εγώ ας πούμε μπορεί να την χάρηκα περισσότερο κι από τα παιδιά!). Εύκολη και ευπαρουσίαστη τρώγεται ζεστή μόλις βγει από τον φούρνο με μια κούπα αχνιστού καφέ για δεκατιανό ή για κάτι ελαφρά γλυκό το απογευματάκι. Αν κι η γέμιση περιέχει μερέντα ακολουθώντας τις ακόλουθες αναλογίες η σφολιάτα δεν θα είναι ιδιαίτερα γλυκιά. Η ονομασία αυτής της παρουσίασης στα ιταλικά λέγεται ‘’Fiore di Crostata’’ (λουλούδι από σφολιάτα/ζύμη). Επίσης η σφολιάτα εκτός από μερέντα μπορεί να ετοιμασθεί και με μαρμελάδα της αρεσκείας μας και πιο ειδικά με μαρμελάδα πορτοκάλι κι εσπεριδοειδών που είναι ιδιαίτερα αρωματική. Για την σφολιάτα με μερέντα χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Ανοίγω το πρώτο φύλλο της σφολιάτας πάνω σε μια λαδόκολλα. Χρησιμοποιώντας την περίμετρο μιας άλλης φόρμας σχηματίζω κυκλικό δίσκο διαμέτρου 35 εκ.. Επαναλαμβάνω το ίδιο και με το άλλο φύλλο σφολιάτας το οποίο κρατάω στην άκρη πάνω στο πλαστικό της περίβλημα.
Με μια σπάτουλα απλώνω την μερέντα πάνω στον πρώτο δίσκο σφολιάτας αφήνοντας ένα δάχτυλο από την άκρη. Αν επιθυμώ απλώνω και τα αλεσμένα φουντούκια. Κατόπιν τοποθετώ τον δεύτερο δίσκο από πάνω (το πλαστικό περίβλημα με βοηθάει να μην κολλήσει στα χέρια μου). Στο κέντρο των δίσκων τοποθετώ ανάποδα ένα ποτήρι και ξεκινώ να κόβω την σφολιάτα σε φέτες πάχους 4 εκ. (ενδεικτικό μέγεθος καθώς μπορεί να γίνει και πιο λεπτό). Στην συνέχεια παίρνω με την σειρά μία-μία φέτα και την γυρίζω 3-4 φορές προς τα αριστερά γύρω από τον άξονα της. Σιγά-σιγά το λουλούδι μας αρχίζει και παίρνει μορφή.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 210°C (πάνω-κάτω αντίσταση) και ψήνω την σφολιάτα αρχικά για 10’ στους 210°C, μετά για 10’ στους 200°C και τέλος για 10’ στους 190°C. Είναι σημαντικό αρχικά ο φούρνος να βρίσκεται σε ψηλή θερμοκρασία για να πάρει ύψος η σφολιάτα.
Σφολιάτα με Μερέντα
Όταν είναι έτοιμη η σφολιάτα την αφαιρώ από τον φούρνο και την αφήνω για 10’ να κρυώσει προτού την πασπαλίσω με λίγη άχνη ζάχαρη ή λίγο κακάο. Το λουλούδι μας ή καλύτερα ο ήλιος στην δική μας περίπτωση είναι έτοιμος για μεγάλες απολαύσεις! Αν θελήσω να την ξαναζεστάνω αργότερα την τοποθετώ και πάλι στον φούρνο για 10-12′ στους 100°C και γίνεται σαν φρέσκια.
Καλή επιτυχία!
Rate