![]() |
photo: http://comfortablefood.com/ |
Το μπέργκερ για τους περισσότερους από εμάς είναι συνυφασμένο με fast food κι άρα με ανθυγιεινό φαγητό. Αυτό οφείλεται λιγότερο στο ίδιο το μπέργκερ και περισσότερο στον τρόπο και τα υλικά παρασκευής του. Ετοιμάζοντας το στο σπίτι και χρησιμοποιώντας διαλεχτή πρώτη ύλη το μπέργκερ γίνεται σπιτικό και περισσότερο καθημερινό φαγητό. Τις προάλλες που το ετοίμασα για όλους μας μετά από καιρό, τα παιδιά μου εκστασιασμένα κι ενώ προσπαθούσαν να δαγκώσουν το μπέργκερ τους που ήταν ομολογουμένως μεγάλο «σαν πολυκατοικία» (όπως λέγανε), αναφώνησαν ότι ήταν το καλύτερο που είχαν φάει ποτέ (μεγάλο κομπλιμέντο)!
Το σπιτικό μπέργκερ εκτός από καλής ποιότητας κρέας με κάποια λιπαρά θέλει ελαφρύ ζύμωμα, ψήσιμο που να το κρατήσει ζουμερό αλλά και φρέσκα ψωμάκια (buns). Εννοείται ότι δεν παραλείπουμε το αγγουράκι τουρσί, το μαρουλόφυλλο, την ντομάτα, το τυρί και φυσικά την μαγιονέζα και την κέτσαπ. Η ακόλουθη συνταγή είναι από το www.food.com και δεν ξέρω κατά πόσο συνέβαλε στην μεγάλη απήχηση που είχε σε όλους μας το σπιτικό burger (αν και δεν αποκλείω να ήταν απλή λαχτάρα) αλλά συστήνω να την δοκιμάσετε. Για το σπιτικό μπέργκερ χρειάστηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Ανακατεύω τ’ αυγά με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την μουστάρδα, την Worcestershire sauce και το αλατοπίπερο σε ένα μικρό μπολ. Ζυμώνω πολύ απαλά και για λίγο το μείγμα των αυγών με τον κιμά ωσότου δέσουν τα υλικά. Αν τα παραζυμώσω ο κιμάς θα σφίξει. Αφήνω την ζύμη στο ψυγείο για 2 ώρες να δέσουν οι γεύσεις και κατόπιν πλάθω 6 πλατιά μπιφτέκια (χωρίς να τα πιέσω) ενώ με τον αντίχειρα μου σχηματίζω μια μικρή λακούβα στο κέντρο τους προκειμένου να μην πάρουν ύψος.