Τον τελευταίο καιρό έχω τρέλα, μεγάλη τρέλα με το φιστικοβούτυρο! Δεν περνάει μέρα που να μην το φάω. Και δεν είναι ότι το τρώω με μαρμελάδα τύπου peanut butter and jelly sandwich (αλίμονο!), αλλά με φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα όπως μπανάνα, αχλάδι, φράουλες ή ρόδι, ή στην «γλυκιά» ανάγκη με λίγο μέλι, πάνω σε πολύσπορο ή μαύρο ψωμί. Συνήθως προσθέτω και λίγη κανέλα για έξτρα γεύση.
Αναλογιζόμενη πόσο μου αρέσει και πόσο συχνά το τρώω (κι όχι μόνο εγώ, αφού έχω μυήσει και τους υπόλοιπους με μεγάλη επιτυχία), θα έλεγα ότι πολύ άργησα να ετοιμάσω το δικό μου, σπιτικό κι ολόφρεσκο φιστικοβούτυρο. Προς μεγάλη μου χαρά όμως, αυτό δεν είναι το μόνο βούτυρο από ξηρό καρπό που μπορώ να ετοιμάσω, καθώς με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζεται το βούτυρο από κάσιους, από φουντούκια, από καρύδια πεκάν, από αμύγδαλα αλλά κι από σπόρους όπως το σουσάμι (το πολυαγαπημένο μου φυσικό ταχίνι). Κι αν δεν έχω επιστρατεύσει ακόμα αρκετά επιχειρήματα για να σας πείσω, να σας πω επίσης ότι το σπιτικό φιστικοβούτυρο απαιτεί μόνο δύο υλικά όπως φρεσκοκαβουρδισμένα αράπικα φιστίκια και λίγο αλάτι για να ετοιμασθεί στο σπίτι και να γίνει νοστιμότερο από κάθε άλλο φιστικοβούτυρο. Για το σπιτικό φιστικοβούτυρο θα χρειασθώ…
Τρόπος Παρασκευής :
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 130°C και ψήνω τα (ακαβούρδιστα) φιστίκια στον φούρνο πάνω σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα για 1,5-2 ώρες ωσότου χάσουν εντελώς την υγρασία τους και γίνουν τραγανά. Σε περίπτωση που έχω αγοράσει έτοιμα καβουρδισμένα φιστίκια παραλείπω αυτήν την διαδικασία.
Κατόπιν αποφλοιώνω τα φιστίκια με το χέρι, πράγμα που γίνεται εύκολα καθώς η φλούδα μετά το ψήσιμο γλυστράει κι αφαιρείται γρήγορα.
Τοποθετώ τα φιστίκια στο blender (ή αλλιώς στο food processor) προσθέτοντας το αλάτι και το λάδι και αρχίζω να τα χτυπώ. Τα φιστίκια αρχικά θα γίνουν σκόνη, στην συνέχεια θα θυμίζουν σφιχτή πάστα και τέλος θα αρχίσουν να ρευστοποιούνται. Η όλη διαδικασία απαιτεί περίπου 3’. Σε περίπτωση που τα φιστίκια που έχω προμηθευτεί είναι αλμυρά προσθέτω λίγο μόνο αλάτι στο φιστικοβούτυρο αφού δοκιμάσω πρώτα την γεύση του. Διατηρώ το σπιτικό φιστικοβούτυρο σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο στο ψυγείο (όπου θα πήξει λίγο).
Κι ιδού πώς απολαμβάνουμε το φιστικοβούτυρο στο σπίτι μας…
Καλή απόλαυση και σε σας!