SAMSUNG CSC

Τραχανάς σούπα (τραχανόσουπα)

4
Μερίδες
1/5
Βαθμός Δυσκολίας
Ο αγαπημένος τραχανάς που έχει μεγαλώσει γενεές και γενεές είναι αναπόσπαστη τροφή της ελληνικής διατροφής. Ζυμαρικό φτιαγμένο με αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι, ο τραχανάς έχει σχήμα κοκκώδες κι ακανόνιστο και κυκλοφορεί σε διαφορετικές ποικιλίες όπως ξινός (ζυμωμένος με γιαούρτι), γλυκός (ζυμωμένος με γάλα), χοντρός ή ψιλός. Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα, μόνο με νερό ή με ντομάτα ή με ζωμό κρέατος/κοτόπουλου. Στο τέλος μέσα στην ζεστή σούπα που μπορεί να είναι πηχτή αλλά και με περισσότερο νερό, ρίχνονται κομμάτια φέτας που λιώνουν ή κυβάκια φρυγανισμένου ψωμιού ή και τα δύο.
Στην Κύπρο ο τραχανάς φτιάχνεται από ψιλοαλεσμένο σιτάρι, είναι χονδροκομμένος και είθισται να φουσκώνει από βραδύς στο νερό για να ψηθεί πιο εύκολα και γρήγορα. Επίσης, πολλές φορές ο κυπριακός τραχανάς ετοιμάζεται με αυγολέμονο ενώ αντί για φέτα χρησιμοποιείται χαλούμι (τι άλλο;). Ιδανικά αντί για σκέτο νερό μπορεί να προστεθεί σπιτικός ζωμός κρέατος ή κοτόπουλου ή ακόμα και 2-3 αλεσμένες ντομάτες και ο τραχανάς θα γίνει ακόμα πιο εύγευστος. Αν έχει κρύο, βρέχει ή έχει γενικότερη κακοκαιρία δεν υπάρχει πιο ωραία και σπιτική επιλογή από ένα ζεστό πιάτο τραχανά.
Τρόπος Παρασκευής:
Μουσκεύω τον χονδροκομμένο τραχανά μέσα σε νερό από την προηγουμένη και τον αφήνω όλο το βράδυ. Ο χονδροκομμένος τραχανάς αφού μείνει στο νερό διαλύεται σε μεγάλους κόκκους τους οποίους την επομένη μέρα σουρώνω με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετώ σε κατσαρόλα.
Κατόπιν προσθέτω το νερό ή τον ζωμό κρέατος/κοτόπουλου. Η αναλογία τραχανά νερού εξαρτάται από το πόσο πηχτή ή όχι θέλω την σούπα. Ένας μέσος κανόνας όμως είναι 1 (τραχανάς):4 (νερό/ζωμός).
Δίνω βράση και κατόπιν σιγοβράζω για 20’ περίπου ωσότου ο τραχανάς λιώσει εντελώς, δεν διακρίνονται οι κόκκοι του και γίνει μια χυλωμένη και παχύρευστη σούπα. Κατά τον βρασμό ανακατεύω συχνά για να είμαι σίγουρη ότι ο τραχανάς δεν θα κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Αν προς το τέλος του βρασμού διαπιστώσω ότι τον τραχανά τον θέλω πιο λεπτόρευστο μπορώ να προσθέσω λίγο βραστό νερό από τον βραστήρα και να τον αραιώσω.
Αφού σβήσω την φωτιά ρίχνω μέσα στην ζεστή σούπα το βούτυρο, την φέτα ή το χαλούμι κι αφού πρώτα δοκιμάσω προσθέτω όσο αλάτι χρειάζεται. Ανακατεύω καλά και σερβίρω την τραχανόσουπα ζεστή με λίγα φρυγανισμένα και τραγανά ψωμάκια και προαιρετικά πασπαλίζω με λίγο πιπέρι καγιέν.
Τραχανόσουπα
Καλή απόλαυση!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.