Το φασουλόρυζο διαβάζω ότι τις περισσότερες φορές φτιάχνεται από ανακυκλωμένη φασολάδα που οι οικονόμες νοικοκυρές δεν θέλουν ν’ αφήσουν ανεκμετάλλευτη. Λέω «διαβάζω» γιατί (δεν θα πω ψέματα) δεν συνηθίζω να το ετοιμάζω ούτε εγώ αλλά ούτε κι οι νοικοκυρές του τόπου μου. Άλλωστε την υπάρξη του φασουλόρυζου την πληροφορήθηκα μόλις πρόσφατα από φίλους. Από την άλλη είναι γνωστό ότι το ρύζι ταιριάζει πολύ με τα όσπρια και δίνει έναν ωφέλιμο και πολύ θρεπτικό συνδυασμό όπως και στο φακόρυζο και το ρεβιθόρυζο, άρα γνωρίζοντας ότι η συνταγή έχει γευστική και διατροφική αξία προτείνω στο εξής να την καθιερώσουμε όλοι μας!
Η δική μου εκδοχή για το φασουλόρυζο που ετοίμασα με μπαρμπούνια χάντρες και μυρωδικά της Ανατολής είναι αμφισβήτητα μια πολίτικη προσαρμογή της συνταγής που ετοιμάζεται συχνά στην Κρήτη. Αν και τις περισσότερες φορές τα μπαρμπούνια τα κάνω σκέτα λαδερά αυτήν την φορά για το φασουλόρυζο τα ετοίμασα προσθέτοντας εκτός από ρύζι ψιλοκομμένες πατάτες και καρότα. Πέρα από μπαρμπούνια όμως το φασουλόρυζο μπορεί να ετοιμασθεί με ό,τι φασόλια μας αρέσουν ή έχουμε διαθέσιμα. Για το φασουλόρυζο με φασόλια μπαρμπούνια (χάνδρες) χρειάσθηκα…
Τρόπος Παρασκευής:
Αχνίζω σε λίγο νερό το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει για 5’. Κατόπιν ρίχνω στην κατσαρόλα τα φασόλια να πάρουν βράση προσθέτοντας νερό από τον βραστήρα τόσο που να τα σκεπάζει. Σιγοβράζω για 60’.
Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα φασόλια προσθέτω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το ρύζι, τις αλεσμένες ντομάτες, το κανελόξυλο και συνεχίζω να σιγοβράζω το φαγητό για 30-40’ προσθέτοντας όσο βραστό νερό χρειάζεται κάθε φορά μέχρι να ψηθεί το ρύζι και να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προσοχή όμως να μην παραβράσει το φασουλόρυζο και διαλυθούν τα φασόλια. Λίγο πριν το τέλος προσθέτω την κανέλα, το κύμινο, τον κουρκουμά, το αλατοπίπερο και το ελαιόλαδο και δίνω μια τελευταία βράση.
Στο τέλος το φασουλόρυζο θα πρέπει να είναι μελάτο, δηλαδή ούτε πολύ ζουμερό ούτε πολύ στεγνό. Επίσης, γνωρίζω ότι το φαγητό θα ρουφήξει κι άλλο τα υγρά του καθώς κρυώνει ενώ αν θελήσω να αραιώσω το φασουλόρυζο γιατί έγινε πολύ στεγνό και σφιχτό θα προσθέσω λίγο βραστό νερό.Σερβίρω το φασουλόρυζο μόλις γίνει χλιαρό με λίγο σχοινόπρασο, ενώ τρώγεται εξίσου ωραία (αν όχι πιο ωραία) και κρύο από το ψυγείο.
Καλή σας απόλαυση!