SAMSUNG CSC

Κολοκάσι στο φούρνο (με λαχανικά)

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Το κολοκάσι που προσομοιάζει στην γλυκοπατάτα και συνηθίζεται ιδιαίτερα στην Κύπρο μπορεί να ετοιμασθεί με πολλούς τρόπους. Συνήθως μαγειρεύεται γιαχνί στην κατσαρόλα με άλλα λαχανικά και κρέας όπως κοτόπουλο ή χοιρινό ή τηγανίζεται όπως οι τηγανητές πατάτες. Η δική μου προσέγγιση όμως αυτήν την φορά, μια που είμαι από την Πόλη, θα είναι λαδερό στον φούρνο… Άλλωστε κι η γιαγιά μου η συνονόματη που είχε μεγάλη αδυναμία στο κολοκάσι το ετοίμαζε παρόμοια, μιας και το λαδερό που είναι τόσο ευεργετικό δεν έλειπε πότε από το καθημερινό τραπέζι. Σε αυτήν την εκδοχή το κολοκάσι τεμαχίζεται μαζί με λαχανικά όπως κρεμμύδι, καρότο κι αλεσμένη ντομάτα, προστίθενται άφθονα μυρωδικά όπως μαϊντανός, σέλινο κι άνηθος και ψήνεται στον φούρνο μέχρι να μελώσει και να δέσει η σάλτσα του. Για το κολοκάσι στον φούρνο θα χρειαστώ τα ακόλουθα…
Τρόπος Παρασκευής:
Το κολοκάσι όταν πρόκειται να το καθαρίσω δεν το πλένω. Το κρατάω με μια χαρτοπετσέτα για να μην μου γλιστράει αφού κατά το κόψιμο αφήνει ένα κολλώδες υγρό και το τεμαχίζω.
Τοποθετώ τα κομμάτια σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτω τα καρότα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι κι αλατοπιπερώνω. Προσθέτω τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, την αλεσμένη ντομάτα (και την ζάχαρη αν χρειάζεται) και τέλος το ελαιόλαδο.
Αν επιθυμώ μπορώ να προσθέσω στο φαγητό κι άλλα λαχανικά όπως μελιτζάνα, σελινόριζα, κολοκυθάκι, πατάτα ή τυχόν λαχανικά που μου περισσεύουν.
Κλείνω ερμητικά το σκεύος με ασημόχαρτο και το φουρνίζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C για 1,5-2 ώρες. Το φαγητό κατά το ψήσιμο θ’ αφήσει τα δικά του υγρά. Κατόπιν αφαιρώ το ασημόχαρτο και το τοποθετώ πάνω στην επιφάνεια του σκεύους σαν τέντα (για να μην αρπάξουν τα λαχανικά) και ψήνω 30’ ακόμα στους 190°C μέχρι να εξατμισθούν τα πολλά υγρά και να δέσει η σάλτσα.
Το κολοκάσι είναι προτιμότερο να το φάω αφού κρυώσει λίγο όπως όλα τα λαδερά.
Κολοκάσι Λαδερό στο Φούρνο
Καλή επιτυχία!
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.