SAMSUNG CSC

Κόλλυβα (πολίτικη συνταγή)

6
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας
Επειδή τα κόλλυβα παραπέμπουν σε δυσάρεστα γεγονότα κι είναι γεγονός ότι δεν τα φτιάχνουμε αν δεν υπάρχει «λόγος», μάλλον δεν θα καταφέρω να σας προσκαλέσω να δοκιμάσετε αυτήν εδώ την συνταγή… Γιατί αυτή η συνταγή για κόλλυβα δεν θυμίζει σε τίποτα τα κλασικά ελληνικά κόλλυβα που προσφέρονται σε σχετικές περιστάσεις. Κι αυτό γιατί εκτός από σιτάρι κι άχνη ζάχαρη έχουν ξηρούς καρπούς και σταφίδες, καβουρδισμένο αλεύρι, κανέλα αλλά κι αλεσμένα μπισκότα petit beurre. Αυτό άλλωστε είναι το μεγάλο μυστικό τούτης της εκτέλεσης. Επίσης η προετοιμασία τους είναι τέτοια που γίνονται σπυρωτά και στεγνά κι όχι κολλώδη και λασπωμένα. Εμείς πάντως όταν θέλουμε κάποιον να μνημονεύσουμε φτιάχνουμε λίγα κόλλυβα κι ετοιμάζουμε και λίγο ασουρέ
Για τα σπιτικά κόλλυβα από (πολίτικη) συνταγή της αγαπημένης μου γιαγιάς θα χρειαστώ…
Τρόπος Παρασκευής:
Μουλιάζω από βραδύς το σιτάρι. Την επομένη βράζω το σιτάρι σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα με 3 δάχτυλα νερό να το σκεπάζει. Αν το απορροφήσει προσθέτω κι άλλο νερό από τον βραστήρα. Ο χρόνος που χρειάζεται το σιτάρι για να μαλακώσει και να φουσκώσει κατά την βράση έχει σχέση με την ποιότητα του σιταριού, αν και συνήθως θέλει 1,5 – 2 ώρες.
Αφού βράσει το σιτάρι το σουρώνω και το βάζω να στεγνώσει μέσα σε πετσέτα που όμως θα πρέπει να είναι κλειστή από πάνω για να μην στεγνώσει το σιτάρι και σκληρύνει.
Παράλληλα σε ένα αντικολλητικό σκεύος καβουρδίζω σε μέτρια φωτιά (5/9) το αλεύρι μέχρι να ξανθύνει και να πάρει γεύση. Όσο καβουρδίζω το αλεύρι θα πρέπει να το ανακατεύω διαρκώς για να μην αρπάξει. Το αποσύρω και το κρατάω στην άκρη να κρυώσει.
Επίσης αλέθω τα μπισκότα petit-beurre στο multi χειρός να γίνουν σκόνη. Επίσης αλέθω στο multi σε χονδρά κομμάτια τα καρύδια και τ’ αμύγδαλα.
Σε ένα μπολ ανακατεύω πρώτα το καβουρδισμένο αλεύρι με το σιτάρι για να μην κολλήσουν στην συνέχεια τα σπυριά μεταξύ τους. Προσθέτω στο μπολ τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τ’ αλεσμένα καρύδια και την κανέλα κι ανακατεύω ξανά ν’ αναμειχθούν κι αυτά.

Σε μια πιατέλα στρώνω το μείγμα των ξηρών καρπών με το σιτάρι και από πάνω στρώνω το αλεσμένο μπισκότο.

Τέλος κοσκινίζω την άχνη ζάχαρη προκειμένου να καλύψει όλη την επιφάνεια του πιάτου.

Με μερικούς ξηρούς καρπούς ή με λίγη κανέλα σχηματίζω έναν σταυρό κι αν επιθυμώ προσθέτω και μερικά ασημένια κουφέτα. Τα κόλλυβα τοιμάζονται και τρώγονται την ίδια μέρα ή το πολύ και την επομένη προτού νοτίσουν.
Κόλλυβα
Rate

One Comment

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.