Τα φρέσκα κουκιά που τρώμε την άνοιξη είναι αγαπημένη μου παιδική γεύση. Μαγειρεμένα με λίγα υλικά και μπόλικο άνηθο για ν’ αναδεικνύεται η γεύση τους, στο σπίτι μας τα σερβίρουμε πάντα με γιαούρτι που καθώς λέγεται μπορεί να εμποδίσει την αντίδραση του οργανισμού σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη του ενζύμου που προκαλεί τον «κυαμισμό». Φυσικά δεν γνωρίζω αν αυτό στέκει επιστημονικά, στέκει πάντως σίγουρα γευστικά καθώς το δροσερό γιαούρτι σχηματίζει μια ωραία σάλτσα με το ζουμί του λαδερού δίνοντας ένα ισορροπημένο και πλήρες γεύμα. Τα φρέσκα κουκιά λαδερά με σάλτσα γιαουρτιού ετοιμάζονται ως εξής:
Οδηγίες
- Πλένω τα κουκιά και τα στραγγίζω. Κόβω τις άκρες και καθαρίζω τις κλωστούλες από τα πλαϊνά ενώ δεν με προβληματίζει αν τα κουκιά ανοίξουν καθώς τα καθαρίζω.
- Τοποθετώ σε μια κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι κι αχνίζω σε δυνατή φωτιά (7/9) με λίγο νερό ωσότου μαλακώσουν και πιούν τα υγρά τους.
- Ρίχνω από πάνω τα κουκιά και λίγο από τον άνηθο, κλείνω το καπάκι κι αφού πάρουν βράση χωρίς να προσθέσω άλλο νερό παρά μόνο με τα υγρά που θα αφήσουν, τα σιγοψήνω για 45’ περίπου ή ωσότου μαλακώσουν (θερμοκρασία 3/9).
- Προς το τέλος του ψησίματος προσθέτω την ζάχαρη, το αλατοπίπερο, το ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο ψιλοκομμένο άνηθο. Δίνω λίγες βράσεις ακόμα ωσότου το φαγητό μείνει στεγνό από νερό, μόνο με το λάδι του. Αποσύρω από την φωτιά κι αφήνω τα κουκιά στην άκρη να γίνουν χλιαρά.
- Παράλληλα ετοιμάζω την σάλτσα γιαουρτιού ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Την διατηρώ στο ψυγείο ωσότου την χρειαστώ.
- Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος τοποθετώ σε ένα πιάτο τα κουκιά και ρίχνω από πάνω αρκετή από την δροσερή σάλτσα γιαουρτιού.
Καλή μας όρεξη!