Τα αγαπημένα μας φασολάκια ετοιμάζονται γιαχνί και ψήνονται στο φούρνο ενώ πασπαλίζονται προς το τέλος με κομμάτια τριμμένης φέτας για πικάντικη γεύση. Η συνταγή είναι απλή και καθημερινή αλλά και πολύ νόστιμη ιδίως αν σας αρέσει η τραγανή αίσθηση της φέτας πάνω σε κάθε μπουκιά με φρέσκα φασολάκια μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας… Ετοιμάστε τα φασολάκια για το οικογενειακό τραπέζι ή τους φίλους σας και μην παραλείψετε να τα σερβίρετε μαζί με το σκεύος καθώς η γκρατιναρισμένη φέτα σχηματίζει ωραία κρούστα κι ευνοεί το (συλλογικό) τσιμπολόγημα από μέσα… Τα φασολάκια γιαχνί στο φούρνο με φέτα διατηρούνται στο ψυγείο και τρώγονται εξίσου ωραία και την επομένη, κρύα ή χλιαρά. Η συνταγή μπορεί να ετοιμασθεί και με κατεψυγμένα φασολάκια αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα τραγανά και νοστιμότατα φρέσκα φασολάκια εποχής!
Οδηγίες
- Προθερμαίνω το φούρνο στους 210°C. Τοποθετώ τα πλυμένα και καθαρισμένα φασολάκια σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Αλατοπιπερώνω, προσθέτω από πάνω τις πολτοποιημένες ντομάτες και την ζάχαρη (αν χρειάζεται), τις σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά) και το ελαιόλαδο.
- Αφού σκεπάσω το σκεύος ερμητικά με ασημόχαρτο, ώστε τα φασολάκια να ψηθούν με τους υδρατμούς που θα δημιουργηθούν, τα ψήνω στους 210°C για 2 ώρες. Σε αυτό το χρόνο τα φασολάκια θα πρέπει να έχουν μαλακώσει και να μην έχει μείνει πολύ ζουμί στο σκεύος.
- Κατόπιν βγάζω το σκεύος από το φούρνο, αφαιρώ εντελώς το ασημόχαρτο και ρίχνω από πάνω την τριμμένη φέτα.
- Κατεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190°C και ξαναφουρνίζω τα φασολάκια για 45’ περίπου, ωσότου ψηθεί η φέτα και γίνει τραγανή και δέσει κι άλλο η σάλτσα του φαγητού.
- Αφαιρώ το πυρίμαχο σκεύος από το φούρνο κι αφήνω τα φασολάκια στην άκρη να γίνουν χλιαρά.
Καλή όρεξη!