Κολοκυθάκια γεμιστά (αυγολέμονο)

Κολοκυθάκια γεμιστά (αυγολέμονο)

4
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας
Τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι από τα κλασικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας, από αυτά που ετοιμάζουν κυρίως οι μαμάδες. Το πιθανότερο επίσης είναι ότι σα παιδιά δεν μας ενθουσιάζανε ιδιαίτερα, αλλά σα λείψουμε από το σπίτι μας για καιρό είναι από αυτά που αναπολούμε και επιθυμούμε με λαχτάρα… Άλλωστε τέτοια φαγητά δεν μπορούμε να βρούμε οπουδήποτε γι’ αυτό «μάθε τέχνη κι άστηνε» λέει η λαϊκή παροιμία….  Η ακόλουθη συνταγή για κολοκυθάκια γεμιστά, με αβγολέμονο έχει μικρές γευστικές προσθήκες που κάνουν διαφορά κι αναβαθμίζουν τα καθημερινά γεμιστά σε πιάτο υψηλής γαστρονομίας. Αν κι ορισμένα είναι προαιρετικά, μην παραλείψετε να προσθέσετε κουρκουμά στο ψήσιμο, δυόσμο στη γέμιση, φλοιό λεμονιού στο αβγολέμονο και τέλος αποξηραμένο εστραγκόν και σχοινόπρασο στο σερβίρισμα.

Οδηγίες

  1. Πλένω καλά τα κολοκυθάκια. Με το ειδικό εργαλείο αδειάζω τη ψίχα τους με προσοχή, να μην σπάσουν. Τ’ αλατοπιπερώνω εσωτερικά και τα κρατάω στην άκρη.Ετοιμάζω κολοκυθάκια γεμιστά, αβγολέμονοΕτοιμάζω κολοκυθάκια γεμιστά, αβγολέμονο
  2. Σε ένα μπολ τοποθετώ όλα τα υλικά για την γέμιση και τ’ ανακατεύω καλά.Ετοιμάζω κολοκυθάκια γεμιστά, αβγολέμονο
  3. Παίρνω ένα-ένα τα κολοκυθάκια και τα γεμίζω με το χέρι. Σε περίπτωση που περισσέψει γέμιση ετοιμάζω λίγα γιουβαρλάκια και τα προσθέτω στη κατσαρόλα να ψηθούν μαζί με τα γεμιστά ή γεμίζω για συμπλήρωμα μια ντομάτα ή μια πιπεριά. Τοποθετώ σε μία κατσαρόλα όρθια τα κολοκυθάκια, τ’ αλατοπιπερώνω από πάνω και προσθέτω το ελαιόλαδο και τον κουρκουμά. Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο
  4. Δίνω βράση στο φαγητό και στη συνέχεια κατεβάζω τη θερμοκρασία (στο 3/9) και σιγοψήνω με κλειστό καπάκι για μια ώρα ή μέχρι να δω ότι τα κολοκυθάκια έχουν ψηθεί και δεν διαλύονται. Δεν προσθέτω νερό κατά το μαγείρεμα καθώς τα γεμιστά θ’ αφήσουν τους δικούς τους χυμούς που θα είναι αρκετοί για το αβγολέμονο.Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο
  5. Αφού ψηθούν και σταθούν τα γεμιστά κολοκυθάκια για 20’ στη κατσαρόλα, τα μεταφέρω σε μία πιατέλα σερβιρίσματος αφήνοντας το ζουμί στη κατσαρόλα. Κατόπιν ετοιμάζω το αυγολέμονο.
  6. Ζεσταίνω το ζουμί της κατσαρόλας μέχρι να πάρει ελαφρά βράση και χτυπάω στο δοχείο της ράβδου χειρός τ’ αυγά με το χυμό και το φλοιό λεμονιού. Αδειάζω αρκετό από το βραστό ζωμό της κατσαρόλας στο δοχείο να πάρει θερμοκρασία το αυγολέμονο, ανακατεύω κι επιστρέφω στην κατσαρόλα σβήνοντας την φωτιά. Αλατοπιπερώνω αναλόγως κι αφήνω το αυγολέμονο να δέσει με την υπάρχουσα θερμοκρασία έχοντας το καπάκι κλειστό και χωρίς να το ανακατέψω (παραμόνο σείοντας τη κατσαρόλα).
    Ετοιμάζω κολοκυθάκια γεμιστά, αβγολέμονο Ετοιμάζω κολοκυθάκια γεμιστά, αβγολέμονο
  7. Σερβίρω το αυγολέμονο πάνω από τα γεμιστά κολοκυθάκια και σερβίρω με λίγο αποξηραμένο σχοινόπρασο κι εστραγκόν για έξτρα άρωμα και γεύση. Κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο
  8. Την επομένη μέρα, τα γεμιστά μπορούν να φαγωθούν και χωρίς ζέσταμα (σε θερμοκρασία δωματίου) κι ίσως να σας φανούν νοστιμότερα κι απ’ ότι την πρώτη μέρα.

Καλή όρεξη!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.