Κέικ με αχλάδια και ζεστή σάλτσα καραμέλας

Κέικ με αχλάδια και ζεστή σάλτσα καραμέλας

10
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αυτό το νωπό κέικ με αχλάδια είναι ένα κατεξοχήν φθινοπωρινό κέικ. Ετοιμάζεται με απλά και υγιεινά υλικά (όπως αλεύρι ολικής, ελαφρύ ελαιόλαδο κι ακατέργαστη ζάχαρη) εκτός από τα φρέσκα αχλάδια κομμένα σε κύβους, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο που προσφέρουν άρωμα και γεύση. Αυτό που το απογειώνει όμως είναι η ζεστή σάλτσα καραμέλας που ετοιμάζεται λίγο προτού σερβιριστεί. Προτείνω να το ετοιμάσετε στη θέση επιδορπίου συνοδεύοντας το με την σάλτσα καραμέλας (ειδικά αν έχετε καλεσμένους στο σπίτι) είτε σκέτο χωρίς τη σάλτσα αν το θέλετε για καθημερινή κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση το κέικ θα πρέπει να διατηρηθεί στο ψυγείο αφού κρυώσει για να μη χαλάσει, ενώ αν προτιμάτε τ’ αχλάδια μπορούν ν’ αντικατασταθούν με πράσινα μήλα (συνταγή προσαρμοσμένη από το http://www.food.com).

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 175°C (πάνω-κάτω αντίσταση). Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος (ενδεικτική διάσταση 23 x 33 εκατοστά).
  2. Χτυπάω στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο και το λάδι μέχρι το μείγμα ν’ αφρατέψει και ν’ ασπρίσει. Κατόπιν προσθέτω τ’ αυγά ένα-ένα.
  3. Παράλληλα, σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω τ’ αλεύρια, το αλάτι, τη σόδα, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτω σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μίξερ κι αφού ενσωματωθεί προσθέτω το γάλα και τέλος τα κομμένα αχλάδια.
  4. Μεταφέρω το μείγμα του κέικ στο σκεύος και το φουρνίζω στους 175°C (πάνω-κάτω αντίσταση) για 55’. Γνωρίζω ότι το κέικ έχει ψηθεί όταν τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, αυτή βγαίνει στεγνή. Αφήνω το κέικ στην άκρη να γίνει (τουλάχιστον) χλιαρό.Κέικ με αχλάδια ΑχλαδόπιταΚέικ με αχλάδια
  5. Προτού το σερβίρω ετοιμάζω τη σάλτσα καραμέλας. Τοποθετώ σε ένα μικρό σκεύος όλα τα υλικά κι αφού η σάλτσα πάρει βράσει την αφήνω να δέσει για 3’. Αποσύρω από την φωτιά και ρίχνω τη ζεστή σάλτσα είτε πάνω στο ολόκληρο κέικ ή πάνω σε κάθε φέτα που σερβίρω.Σάλτσα καραμέλαςΣάλτσα καραμέλαςΑχλαδόπιτα (κέικ με αχλάδια) με ζεστή σάλτσα καραμέλαςΑχλαδόπιτα (κέικ με αχλάδια) και ζεστή σάλτσα καραμέλαςΚέικ με αχλάδια και ζεστή σάλτσα καραμέλας

Καλή επιτυχία!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.