Γαλλική Κρεμμυδόσουπα

Γαλλική Κρεμμυδόσουπα

6-8
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι αγαπημένη χειμωνιάτικη σούπα και χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή καθώς υπήρξε τροφή των φτωχών για πολλά χρόνια, αφού τα κρεμμύδια ήταν εύκολο να καλλιεργηθούν. Αν και υπάρχουν μικρές παραλλαγές στη παρασκευή της τούτη η συνταγή τα έχει όλα· τα άφθονα καραμελωμένα κρεμμύδια που σιγοψήνονται για ώρα, τον ζωμό κρέατος δεμένο με λίγο αλεύρι για να έχει όγκο, το κονιάκ στο τέλος και φυσικά τα γκρατιναρισμένα στο φούρνο ψωμάκια με τριμμένη γραβιέρα που κάθονται πάνω στη σούπα. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη κι αξίζει να την ετοιμάσουμε όταν το κρύο είναι τσουχτερό, καθώς η κρεμμυδόσουπα σερβίρεται ιδιαίτερα ζεστή.

Οδηγίες

  1. Σε ένα ευρύχωρο σκεύος ζεσταίνω το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9). Ρίχνω τα κρεμμύδια και το πράσο και τα γυρίζω για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτω το σκόρδο (προσωπικά θεωρώ πως μπορεί να παραληφθεί), τη ζάχαρη και το θυμάρι και ψήνω για 30’ σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) ωσότου τα κρεμμύδια καραμελώσουν και αποκτήσουν καφέ χρώμα.
  2. Πασπαλίζω τα κρεμμύδια με το αλεύρι κι ανακατεύω να ομογενοποιηθεί. Ρίχνω το κρασί και το ζωμό κρέατος ενώ ανακατεύω με τον αυγοδάρτη και φέρνω σε βράση. Με μια κουτάλα αφαιρώ τυχόν αφρό που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια της σούπας και σιγοβράζω για 45’ακόμα σε χαμηλή θερμοκρασία (3/9).  Στο τέλος προσθέτω το κονιάκ.
  3. Προθερμαίνω το γκριλ. Τρίβω κάθε φέτα ψωμιού με το σκόρδο για να πάρει γεύση κι άρωμα. Τοποθετώ τη σούπα σε πυρίμαχα μπολ και τα γεμίζω με σούπα κατά τα 2/3. Τοποθετώ μια φέτα ψωμί σε κάθε μπολ κι από πάνω γαρνίρω ισομερώς με το τριμμένο τυρί. Γκρατινάρω τη κρεμμυδόσουπα στο γκριλ για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει φουσκάλες.
  4. Αν δεν έχω πυρίμαχα μπολ, ψήνω χωριστά στο γκριλ τα ψωμάκια με το τυρί και κατόπιν τα τοποθετώ πάνω στη ζεστή σούπα. Η κρεμμυδόσουπα σερβίρεται ζεστή από το φούρνο, ιδανικά μέσα στα πυρίμαχα μπολ. (Η συνταγή είναι ελαφρά προσαρμοσμένη από το βιβλίο “French, the secrets of classic cooking made easy”.)

Γαλλική_κρεμμυδόσουπα_French_onion_soup
photo: http://www.knorr.ie/
Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.