Φωτό: www.bakepedia.com/

Τάρτα λεμόνι

8-10
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Η τάρτα λεμόνι είναι κλασικό γαλλικό γλυκό με πλούσια γέμιση λεμονιού πάνω σε τραγανή ζύμη. Η γέμιση εκτός από χυμό έχει και φλοιό λεμονιού για πιο έντονο άρωμα, ενώ η ζύμη θυμίζει αρωματικό μπισκότο. Μπορεί να φαγωθεί σκέτη ή με συνοδεία κρέμας γάλακτος ενώ αποτελεί ιδανικό επιδόρπιο μετά από πλούσιο γεύμα καθώς το λεμόνι έχει χωνευτική ιδιότητα (προσαρμοσμένη συνταγή των Carole Clements & Elizabeth Wolf-Cohen από το βιβλίο French, the secrets of classic cooking made easy).

Οδηγίες

  1. Κοσκινίζω το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτω το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τρίβω το μείγμα με τα δάχτυλα δημιουργώντας θρύμματα.
  2. Προκειμένου να ομογενοποιηθεί η ζύμη, προσθέτω σταδιακά το παγωμένο νερό. Αρχικά η ζύμη θα θρυμματίζεται εύκολα, αλλά στο τέλος θα πρέπει να πιάνεται και να κρατάει. Δεν τη δουλεύω πολύ καθώς μπορεί να σκληρύνει. Σε περίπτωση που η ζύμη αφήνει πολλά ψίχουλα προσθέτω λίγο νερό ακόμα, ενώ αν κολλάει στα χέρια, ρίχνω λίγο αλεύρι.
  3. Κατόπιν ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο, την τυλίγω με μεμβράνη και την διατηρώ στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες ή όλο το βράδυ.
  4. Αφήνω τη ζύμη να μαλακώσει γα 10’ σε θερμοκρασία δωματίου κι απλώνω το φύλλο επάνω σε βουτυρωμένη κι αλευρωμένη φόρμα για τάρτες με διάμετρο 23 εκ.. Εφαρμόζω τη ζύμη καλά στις άκρες της φόρμας, τρυπάω την επιφάνεια με ένα πιρούνι και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα ακόμα.
  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 190°C βαθμούς. Απλώνω στην επιφάνεια της ζύμης λαδόκολλα και γεμίζω με ξερά φασόλια ή άλλα όσπρια. Ψήνω την τάρτα για 15’ αρχικά και κατόπιν αφαιρώ τη λαδόκολλα και ψήνω για άλλα 5-7’.
  6. Για την κρέμα της γέμισης χτυπάω σε ένα μπολ με το μίξερ το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και τη ζάχαρη και προσθέτω σταδιακά την κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια προσθέτω ένα-ένα τα αυγά και τέλος τους κρόκους.
  7. Μεταφέρω τη γέμιση στην ψημένη τάρτα και ψήνω για 15-20’, ωσότου πήξει η κρέμα. Σε περίπτωση που η τάρτα πάρει γρήγορα χρώμα τη καλύπτω από πάνω με αλουμινόχαρτο (σαν τέντα). Μεταφέρω την τάρτα σε σχάρα να κρυώσει καλά και προτού τη σερβίρω, την πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.

    Φωτό: www.bakepedia.com/
    Φωτογραφία: www.bakepedia.com/

Rate

One Comment

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.