Τιραμισού, αυθεντική ιταλική συνταγή

Τιραμισού, αυθεντική ιταλική συνταγή

6-8
Μερίδες
3/5
Βαθμός Δυσκολίας

Το κλασικό ιταλικό γλυκό με την πλούσια κρεμώδη υφή χάρη στο τυρί μασκαρπόνε και τους χτυπημένους κρόκους αυγών με τη ζάχαρη, τα νοτισμένα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε καφέ εσπρέσο και το κακάο για γαρνιτούρα, είναι ορισμένοι από τους λόγους που το έκαναν ευρέως γνωστό κι αγαπητό. Η ιταλική ονομασία του τιραμισού (tiramisù) που σημαίνει «σήκωσέ με», «ανέβασέ με» ή «ξύπνησέ με», προφανώς υιοθετήθηκε λόγω της άφθονης δόσης καφέ που διαθέτει (πηγή wikipedia). Δοκιμάστε την ακόλουθη απλή κι αυθεντική συνταγή (από βέρα ιταλίδα μαγείρισσα και νοικοκυρά) αν θέλετε να φτιάξετε εγγυημένο τιραμισού χωρίς πειραματισμούς.

Οδηγίες

  1. Χτυπάω τους κρόκους, τη μισή ποσότητα ζάχαρης και το ένα μέρος κρασί marsala σε πυρίμαχο γυάλινο ή μεταλλικό δοχείο να αφρατέψουν. Τοποθετώ το δοχείο σε μπεν-μαρί (πάνω σε κατσαρόλα με νερό που βράζει) για 8-10’, ανακατεύοντας με ένα αυγοδάρτη να παστεριωθούν τα αυγά. Αν δεν υπάρχει φόβος κατανάλωσης των ωμών κρόκων, μπορώ να χρησιμοποιήσω το μείγμα ως έχει. Ειδάλλως, αποσύρω το μείγμα από το μπεν-μαρί και το κρυώνω ανακατεύοντας δυνατά ενώ ενσωματώνω σταδιακά το μασκαρπόνε.
  2. Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα με την υπόλοιπη ζάχαρη, για 15-20’ περίπου μέχρι να έχω μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτω τη μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων κι ενσωματώνω με μια σπάτουλα κάνοντας κυκλικές κινήσεις από τη μέση προς τα τοιχώματα γυρνώντας κυκλικά το δοχείο.
  3. Αναμειγνύω το υπόλοιπο κρασί marsala με τον ζεστό (αλλά όχι βραστό) καφέ εσπρέσο. Βουτάω τα σαβαγιάρ στον καφέ κι από τις δύο πλευρές με σύντομες κινήσεις για να μην διαλυθούν. Κατόπιν στρώνω τα μισά σε ένα pyrex ή με κάθετη φορά σε μια πιατέλα, απλώνω από πάνω τη μισή κρέμα και κοσκινίζω το μισό κακάο. Επαναλαμβάνω με τη δεύτερη στρώση ενώ αν χρησιμοποιώ πιατέλα στρώνω τα υπόλοιπα σαβαγιάρ τοποθετώντας τα με οριζόντια φορά.
  4. Τοποθετώ το τιραμισού στην κατάψυξη για 3 ώρες και το αφαιρώ 30’ προτού το σερβίρω για να μαλακώσει.

Τιραμισού-Tiramisu
photo: https://www.pinterest.com
Rate

One Comment

  1. Το αγαπημένο μου γλυκο

     

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.