Τα λαζάνια είναι μακράν η πιο εύκολη συνταγή για μακαρόνια φούρνου. Μπορεί βέβαια να απαιτεί λίγο χρόνο παραπάνω από ένα φαγητό της ώρας, πλην όμως είναι από τα πιο απλά μαγειρευτά φαγητά. Ο πρώτος λόγος είναι ό,τι τα λαζάνια δεν χρειάζονται βράσιμο καθώς τοποθετούνται ως έχουν, άβραστα βγαλμένα από συσκευασία που αναγράφει ρητώς ότι χρησιμοποιούνται δίχως προ-μαγείρεμα. Δευτερευόντως, τα λαζάνια στο φούρνο είναι ένα πιάτο με σύνθεση τεσσάρων υλικών, των ζυμαρικών, της τριμμένης παρμεζάνας, του κιμά και της άφθονης μπεσαμέλ, τα οποία μπορούν να ετοιμασθούν κι από την προηγουμένη και να διατηρηθούν στο ψυγείο, για μεγαλύτερη ευκολία. Τέλος, το φαγητό μπορεί να γίνει σε ποσότητα (ένα ταψί του φούρνου δεν είναι και μικρό!) και να χορτάσει πολλά πεινασμένα και λαίμαργα στόματα, άσε που αν περισσέψει, με ένα γρήγορο ζέσταμα τρώγεται και την επομένη …
Η συνταγή γι’ αυτά τα λαζάνια είναι πολύ-πολύ νόστιμη και μοναδικά γευστική. Ετοιμάζονται με κιμά από κοτόπουλο, ψιλοκομμένα λαχανικά όπως μανιτάρια, σέλερυ και καρότα, θυμάρι και ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου, άσπρο κρασί και κάθε στρώση καλύπτεται με άφθονη κρέμα μπεσαμέλ ενώ ψήνεται με γαρνιρισμένη παρμεζάνα για να αποκτήσει τραγανή και ροδοκόκκινη κρούστα. Δοκιμάστε την χωρίς δεύτερη σκέψη (αν και μπορείτε πάντα να ετοιμάσετε τα κλασικά λαζάνια με κιμά και κόκκινη σάλτσα)!
Οδηγίες
- Ετοιμάζω την μπεσαμέλ λιώνοντας το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία (6/9). Αφού λιώσει το βούτυρο, προσθέτω το αλεύρι κι ανακατεύω με τον αυγοδάρτη ωσότου δημιουργηθεί μια ρευστή ζύμη. Κατόπιν, προσθέτω σταδιακά το γάλα να ενσωματωθεί και περιμένω να πάρει βράση και να δέσει η μπεσαμέλ ανακατεύοντας διαρκώς να μην κολλήσει. Η μπεσαμέλ δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτή, γι’ αυτό αν στο τέλος χρειάζεται προσθέτω λίγο γάλα ακόμα. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω το μοσχοκάρυδο δοκιμάζω τη γεύση κι αποσύρω από την φωτιά. Καλύπτω με μεμβράνη απευθείας την επιφάνεια της μπεσαμέλ για να μην πιάσει κρούστα όσο θα ετοιμάζω τον κιμά.
- Σε ένα αντικολλητικό σκεύος, ρίχνω το ελαιόλαδο και γυρίζω το κρεμμύδι σε δυνατή θερμοκρασία (7/9). Μόλις μαλακώσει προσθέτω τον κιμά κοτόπουλου να πάρει χρώμα. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω το θυμάρι και μόλις πιεί τα υγρά του ρίχνω το κρασί. Αφήνω για 3-4’ ν’ απορροφηθεί το κρασί και στη συνέχεια ρίχνω τα μανιτάρια, τα καρότα, το σέλερυ και τα φύλλα σέλινου.
- Κλείνω το σκεύος με το καπάκι κι αφήνω να σιγοψηθούν και να μαλακώσουν τα λαχανικά για 20’. Δοκιμάζω κι αλατοπιπερώνω τη γέμιση προσθέτοντας 3-4 κ.σ. από την έτοιμη μπεσαμέλ για να δέσει η σάλτσα του κιμά και να αποκτήσει όγκο. Κρατάω τον κιμά στην άκρη για να αρχίσω να συνθέτω τα λαζάνια.
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνω 2-3 κ.σ. μπεσαμέλ και κατόπιν στρώνω τα πρώτα λαζάνια. Ρίχνω λίγο κιμά και μετά λίγη από τη μπεσαμέλ. Επαναλαμβάνω τις στρώσεις για 3-4 φορές ακόμα (αναλόγως του μεγέθους του ταψιού) και τελειώνω με την μπεσαμέλ που θα πρέπει να καλύψει επαρκώς την τελευταία στρώση.
- Γαρνίρω με την τριμμένη παρμεζάνα και φουρνίζω στους 190°C για 45-50’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια. Αφαιρώ από το φούρνο και σερβίρω τα λαζάνια ιδανικά μετά από 45’, για να μην διαλυθούν και ζεματάνε.