Απλό, καθημερινό φαγάκι που είναι σκέτη νοστιμιά και γλύκα! Ετοιμάζεται στην κατσαρόλα χρησιμοποιώντας καθημερινά υλικά όπως κατεψυγμένο ή φρέσκο αρακά, πατάτα, καρότο, γλυκοπατάτα (που προσφέρει ιδιαίτερη γλύκα στο φαγητό), κρεμμύδι, φρέσκια ντομάτα και μυρωδικά. Βέβαια, ακόμα κι αυτή η απλή εκτέλεση έχει τα μυστικά της για ν’ αποκτήσει έξτρα γεύση. Ο αρακάς γιαχνί εκτός από οικονομική επιλογή είναι και πιάτο που τρώγεται και την επομένη, ζεσταμένο ή δροσερό, αφού θυμίζει λαδερό. Η συνταγή είναι της φίλης μου της Κέλλυς κι έχει ξετρελάνει την κόρη μου, που υπήρξε κι η αφορμή ν’ αρχίσω να φτιάχνω τον αρακά από λαδερό (άσπρο, χωρίς ντομάτα) μόνο γιαχνί…
Οδηγίες
- Σε μια κατσαρόλα τοποθετώ το ξερό και φρέσκο κρεμμύδι και τα γυρνάω με 1-2 κ.σ. λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9) για 5-10’. Μόλις μαλακώσουν και πάρουν λίγο χρώμα ρίχνω τον αρακά και τον ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού και δίνω βράση. (Σε περίπτωση που νηστεύουμε επιλέγουμε ζωμό λαχανικών αντί του ζωμού βοδινού ή κοτόπουλου.) Κλείνω το καπάκι και σιγοβράζω (4/9) για 40’ μέχρι ν’ αρχίσει ο αρακάς να μαλακώνει.
- Κατόπιν προσθέτω την πατάτα, το καρότο, την γλυκοπατάτα, την αλεσμένη ντομάτα, την πάστα ντομάτας, την ζάχαρη και τον κουρκουμά και δίνω νέα βράση προτού αφήσω το φαγητό να σιγοβράζει για 40’ ακόμα.
- Αφού ψηθούν όλα τα λαχανικά προσθέτω τον άνηθο, τον μαϊντανό, το αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι αν έχω χρησιμοποιήσει κύβο έτοιμου ζωμού που είναι ήδη αλμυρός), ρίχνω το ελαιόλαδο και σιγοβράζω για 20’ ακόμα. Αν το φαγητό στο τέλος έχει πολύ νερό, βράζω όσο χρειαστεί με ανοιχτό καπάκι να εξατμισθεί. Ο αρακάς γιαχνί είναι έτοιμος και τον συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα!