Αυτή η δροσερή κι ελαφριά γιαουρτόκρεμα με ολόκληρες φέτες ροδάκινο, ετοιμάζεται πάνω σε βάση απλής ζύμης για τάρτα με άρωμα λεμονιού και κρέμα με στραγγιστό γιαούρτι, γάλα κι άνθος αραβοσίτου που «δένει» στο ψήσιμο. Η υφή της όμως έχει υγρασία που την κάνει μαλακή και ζουμερή, συνδυάζοντας την τραγανή βάση με την άφθονη κρέμα και τα ολόκληρα κομμάτια ροδάκινου. Η εκτέλεση της συνταγής είναι ασυναγώνιστα απλή, καθώς ψήνεται εξ’ ολοκλήρου στον φούρνο και δεν είναι ιδιαίτερα γλυκιά, αν αναλογιστεί κανείς ότι μπορεί να προσφερθεί και για επιδόρπιο. Η γιαουρτόπιτα όμως τρώγεται υπέροχα και για πρωινό (και ξέρω κάποιους που θα χαρούν πολύ γι’αυτό)!
Οδηγίες
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω κι αλευρώνω ένα τετράγωνο ταψί 24×24 εκ.. Στραγγίζω τα ροδάκινα από το σιρόπι τοποθετώντας τα στο σουρωτήρι.
- Χτυπάω στον κάδο του μίξερ την άχνη ζάχαρη με το βούτυρο για 10’ μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να θυμίζει μους. Προσθέτω το αλεύρι και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάω ωσότου η ζύμη κονιορτοποιηθεί.
- Στρώνω ομοιόμορφα την ζύμη στο ταψί σε πάχος 1-2 εκ. και τρυπάω με το πιρούνι για να μπορεί να διαφύγει ο αέρας καθώς θα φουσκώνει στο ψήσιμο. Ψήνω την βάση της γιαουρτόπιτας για 10’ στους 180°C, ίσα-ίσα να πάρει λίγο χρώμα και να ψηθεί επιφανειακά.
- Παράλληλα ετοιμάζω την γιαουρτόκρεμα ρίχνοντας όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπώντας τα για λίγο μέχρι να έχω ένα ομοιογενές ρευστό μείγμα (θα θυμίζει πηχτό γάλα).
- Αφαιρώ την βάση από τον φούρνο και ρίχνω αμέσως την γιαουρτόκρεμα από πάνω. Τοποθετώ από πάνω τις μισές φέτες ροδάκινο με την κοιλότητα να κοιτάει προς τα κάτω. Φουρνίζω την γιαουρτόκρεμα για 40’ στους 180°C μέχρι να πάρει χρώμα και να πήξει.
- Αφού γίνει χλιαρή την τοποθετώ στο ψυγείο να κρυώσει και την σερβίρω δροσερή από το ψυγείο. Καλή επιτυχία!