Δεν ξέρω πώς να πρωτοσυστήσω αυτά τα τριφτά μπισκότα με την πλούσια γεύση που λιώνουν στο στόμα κι έχουν απίθανη γεύση φουντουκιού και σοκολάτας. Ανήκουν στην κατηγορία των σαμπλέ (sablés, γνωστά κι ως μπισκότα βουτύρου ή Danish cookies) γιατί δεν έχουν αυγά παρά μόνο αρκετό βούτυρο, ζάχαρη κι αλεύρι. Αυτά τα σαμπλέ όμως δεν είναι σαν τα άλλα γιατί καθώς τα τρως αισθάνεσαι μικρά και τραγανά κομμάτια φουντουκιού να κατακλύζουν τον ουρανίσκο σου. Εκτός όμως από ακαταμάχητα είναι και βίγκαν (vegan) γιατί ετοιμάζονται με άφθονο φουντουκοβούτυρο, άρα τα λες υγιεινά και θρεπτικά, όχι όμως ελαφρά γιατί τα έχουν τα λιπαρά τους. Εν ολίγοις ετοιμάζουμε μοναδικά μπισκότα σαμπλέ με φουντούκια!
Οδηγίες
- Στρώνω δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί και προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C.
- Χτυπάω στο μίξερ την νηστίσιμη πραλίνα φουντουκιού με την ζάχαρη για 10’. Προσθέτω το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής, το αλάτι, την μαγειρική σόδα, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάω για λίγο μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
- Βλέπω πως η ζύμη θρυμματίζεται πολύ εύκολα, το οποίο είναι ζητούμενο προκειμένου τα σαμπλέ να αποκτήσουν την ιδιαίτερη, τριφτή υφή τους.
- Με τα χέρια μου σχηματίζω ισομεγέθεις μπάλες στο μέγεθος καρυδιού, τις οποίες πλαταίνω με την πίσω πλευρά ενός πιρουνιού δίνοντας ομοιόμορφο σχήμα στα μπισκότα.
- Ψήνω τα μπισκότα στους 190°C για 10-12’ (αναλόγως του φούρνου). Αφήνω τα μπισκότα να κρυώσουν καλά προτού τα μεταφέρω σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο, ειδάλλως θα διαλυθούν. Καλή επιτυχία!