Οι γλυκοπατάτες όταν μπουν στο φούρνο και ξεροψηθούν έχουν την ιδιότητα να γίνονται ακόμα πιο νόστιμες και περισσότερο γλυκές, αφού καραμελώνουν κι αυτό τις κάνει ιδιαίτερα νόστιμο συνοδευτικό, ειδικά αν έχουμε παιδιά. Οι γλυκοπατάτες φούρνου θέλουν ελάχιστα υλικά και πολύ λίγο από τον χρόνο μας για να ετοιμαστούν, ενώ γενικά ψήνονται πολύ πιο γρήγορα από τις κανονικές πατάτες. Δοκιμάστε τες χονδροκομμένες στον φούρνο (wedges) αν θέλετε υγιεινό κι ελαφρύ σνακ παρέα με ένα δροσερό ντιπ γιαουρτιού ή συνοδέψτε σπιτικό μπέργκερ ή τηγανητά κεφτεδάκια για ένα ιδιαίτερα φιλικό προς τα παιδιά γεύμα.
Οδηγίες
- Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200°C. Πλένω καλά τις γλυκοπατάτες δίχως ν’ αφαιρέσω την φλούδα τους, τις κόβω σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτες) και τις τοποθετώ σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω όλα τα υλικά, τα μυρωδικά και μπαχαρικά κι ανακατεύω να πάνε παντού. Αν προτιμώ μπορώ ν’ αντικαταστήσω το βούτυρο με λάδι, για πιο υγιεινή (και vegan) προσέγγιση.
- Τοποθετώ τις γλυκοπατάτες σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και τις ψήνω για 40-45’ στους 200°C. Στα μισά του χρόνου τις αφαιρώ και τις γυρίζω από την άλλη, προσέχοντας να μην κοπούν ή διαλυθούν μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος. Προτού τις σερβίρω, τις αφήνω να ξεκουραστούν για 10’ και τις τρώμε όσο ακόμα είναι ζεστές και τραγανές. Καλή μας όρεξη!