Συκωτάκια Κοτόπουλου με Ρύζι

Συκωτάκια Κοτόπουλου με Ρύζι

4
Μερίδες
2/5
Βαθμός Δυσκολίας

Αγαπημένο φαγητό που θυμίζει μαμά. Τα παρεξηγημένα και μάλλον υποτιμημένα συκωτάκια κοτόπουλου μπορούν να μετατραπούν σε φαγητό υψηλής γαστρονομίας και να αποτελέσουν πλάι στο ρύζι ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα. Σερβίρονται σε φόρμα για μεγαλύτερη εντύπωση αν κι όλη η ουσία βρίσκεται στη γεύση και την πλούσια υφή αυτού του φαγητού. Το κρεμώδες ρύζι εναλλάσσεται με τα ζουμερά συκωτάκια κοτόπουλου με άρωμα θυμαριού κι όλα μαζί δένουν με την μεταξένια άσπρη σάλτσα με άρωμα λεμονιού. Προσοχή όμως στο ψήσιμο, διότι προκειμένου τα συκωτάκια να είναι μαλακά και τρυφερά δεν πρέπει να παραψηθούν και να σκληρύνουν. Τα συκωτάκια κοτόπουλου μπορούμε να τα προμηθευτούμε εύκολα από το σούπερ μάρκετ ή το κρεοπωλείο της γειτονιάς και με την ακόλουθη συνταγή που είναι πολύ-πολύ νόστιμη να ετοιμάσουμε φαγητό εύγευστο και οικονομικό.

Οδηγίες

  1. Χωρίζω τις καρδιές από τα συκωτάκια (εφόσον τις περιλαμβάνει η συσκευασία) και τα όλα κόβω σε μικρά κομμάτια. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνω το ελαιόλαδο και γυρνάω το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (6/9) μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτω πρώτα τα κομματάκια από τις καρδιές (που θέλουν περισσότερο ψήσιμο από τα συκωτάκια) και τα γυρνάω για 2-3’ μέχρι να αλλάξουν χρώμα και ν’ ασπρίσουν. Κατόπιν προσθέτω τα κομμένα συκωτάκια και τα γυρνάω για 1’. Ρίχνω τον φρέσκο ζωμό κοτόπουλο, το θυμάρι, τον χυμό λεμονιού, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι κι όσο αλάτι σηκώνει (καθώς ο κύβος είναι ήδη αλμυρός) και σιγοψήνω για 1’ με κλειστό καπάκι. Αφήνω τα συκωτάκια στην άκρη για αργότερα.
  2. Ετοιμάζω το ρύζι βράζοντας αρχικά σε ένα σκεύος το νερό με το αλάτι, το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτω το πλυμένο ρύζι, κλείνω το καπάκι και σιγοβράζω για 20’ σε χαμηλή θερμοκρασία (3/9) μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Αφήνω το ρύζι να σταθεί για 20’ ακόμα στο σκεύος προτού το στρώσω στη φόρμα.
  3. Για την άσπρη σάλτσα, λιώνω σ’ ένα σκεύος το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτω το αλεύρι ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη. Προσθέτω τον ζεστό ζωμό και το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια να ενσωματωθούν. Προσθέτω τον φλοιό και τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το άσπρο πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Μόλις η κρέμα πάρει μία τελευταία βράση και δέσει την αποσύρω από την φωτιά και την αφήνω στην άκρη.
  4. Παίρνω μια φόρμα του κέικ και προσθέτω εναλλάξ κι ανακατεμένα το ρύζι με τα συκωτάκια. Παράλληλα, πιέζω με την ανάποδη πλευρά ενός κουταλιού τα υλικά να συμπιεστούν ώστε να μην υπάρχουν κενά. Αναποδογυρίζω τη φόρμα πάνω σε μεγάλη πιατέλα και ρίχνω λίγη από την άσπρη σάλτσα από πάνω.
  5. Σερβίρω τη φόρμα με τα συκωτάκια κοτόπουλου και το ρύζι με μεγάλη κουτάλα κι επιπλέον άσπρη σάλτσα. Καλή απόλαυση!

Rate

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.